Σε νέο υψηλό διαμορφώθηκαν οι εξαγωγές γερμανικών αγαθών το 2017, αποτυπώνοντας μια τάση που είναι πιθανό να προσθέσει βαρύτητα στον εδώ και καιρό διάλογο μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου για την εξάρτηση της Γερμανίας από τις εξαγωγές.

Η ισχυρή ζήτηση παγκοσμίως για γερμανικά αγαθά, όπως μηχανήματα και εξοπλισμό, οδήγησε στην αύξηση κατά 6,3% των γερμανικών εξαγωγών, σε σχεδόν 1,3 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Destatis.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ’ όλα αυτά, ακόμη μία πιο ισχυρή αύξηση των εισαγόμενων αγαθών περιόρισε το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 8,3% σε σχέση με το περασμένο έτος, σε περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ, υποστηριζόμενες από την αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Κατά συνέπεια, το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα υποχώρησε για πρώτη φορά σε οκτώ χρόνια στα 244,9 δισ. ευρώ το 2017 σε σχέση με το ρεκόρ των 248,9 δισ. το 2016.

Ωστόσο, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου κι άλλων εμπορευμάτων πιθανώς συνέβαλε στην αύξηση των εισαγωγών και ως εκ τούτου επηρέασε το αποτέλεσμα, τόνισε στέλεχος της Destatis.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης