Υψηλόβαθμος βουλευτής από το συντηρητικό μπλοκ της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι έστειλε ένα «ανησυχητικό» σινιάλο για τη μελλοντική νομισματική πολιτική της ευρωζώνης, δένοντας τα χέρια του διαδόχου του.

Ο Ντράγκι δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαλαρώσει και πάλι την πολιτική της εάν ο πληθωρισμός δεν επιταχυνθεί, σημειώνοντας ότι οι νέες αγορές ομολόγων, οι μειώσεις των επιτοκίων ή οι αλλαγές στην κατεύθυνση πολιτικής της ΕΚΤ «αναφέρθηκαν και συζητήθηκαν» όταν οι αξιωματούχοι που είναι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής συνεδρίασαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα προφανώς μη συντονισμένα σχόλια από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τα μελλοντικά μέτρα νομισματικής πολιτικής είναι μια ανησυχητική ένδειξη για την ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», δήλωσε ο Χανς Μίχελμπαχ, εκπρόσωπος του συντηρητικού μπλοκ CDU/CSU της Μέρκελ, στην επιτροπή Οικονομικών της κάτω βουλής του γερμανικού Κοινοβουλίου.

«Η μονόπλευρη πορεία του Ντράγκι φαίνεται να είναι μια απόπειρα από τον πρόεδρο της ΕΚΤ να στείλει σινιάλα για την περίοδο μετά τη θητεία του, που θα είναι δύσκολο να διορθωθούν από έναν διάδοχο. Αυτή η κίνηση είναι κάτι περισσότερο από αμφισβητήσιμη», πρόσθεσε ο Μίχελμπαχ.

Ο Ιταλός Ντράγκι αναμένεται να αποχωρήσει από τη θέση του στα τέλη Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικρίσεις για την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει συχνά εκφράσει και ο Γενς Βάιντμαν, ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, της Bundesbank, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο Μίχελμπαχ, ένας σκληρός επικριτής της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, δήλωσε ότι ο Ντράγκι δεν πέτυχε τον στόχο που έθεσε ο ίδιος, αλλά ότι ήδη ξέμεινε από πολεμοφόδια που χρειαζόταν για να αντιμετωπίσει μια νέα κρίση.

«Και τώρα θέλει να συνεχίσει τη λάθος πορεία υπό το φως της επιβραδυνόμενης αναπτυξιακής δυναμικής, που σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από την αμερικανική εμπορική διαμάχη», δήλωσε ο Μίχελμπαχ.

Ο Ότο Φρίκε, αντιπολιτευόμενος βουλευτής από τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), δήλωσε αναφορικά με τα σχόλια του Ντράγκι: «Είτε η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη είναι τόσο εύθραυστη και βρίσκεται σε τέτοιο κίνδυνο που ο Ντράγκι έπρεπε να κάνει άμεσα αυτές τις μακρόπνοες δηλώσεις…ή έχει μόνο την υστεροφημία του στο μυαλό του».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης