Για τέταρτη εβδομάδα η απεργία στα εργοστάσια της General Motors στις ΗΠΑ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2019, 11:25
Για τέταρτη εβδομάδα η απεργία στα εργοστάσια της General Motors στις ΗΠΑ

Με κύριο αίτημα την άνοδο των μισθών αλλά και καλύτερα κοινωνικά επιδόματα, συνεχίζονται για τέταρτη εβδομάδα οι απεργιακές κινητοποιήσεις από τους εργαζoμένους της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors στις ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο, «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του συνδικάτου των εργαζομένων και της διοίκησης της General Motors πήραν άσχημη τροπή» μετά την προσπάθεια που έγινε μεταξύ των δύο πλευρών για την υπογραφή μίας νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, τετραετούς διάρκειας.

Ο Τέρι Ντάιτς, αντιπρόεδρος της διαπραγματευτικής επιτροπής του συνδικάτου United Auto Workers (UAW), έστειλε χθες το μεσημέρι επιστολή προς τα μέλη του, στην οποία αναφέρει ότι το συνδικάτο κρίνει τις τελευταίες προτάσεις της GM για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας εντελώς απαράδεκτες.

«Επέστρεψαν στην τελευταία πρότασή τους, την οποία είχαμε ήδη απορρίψει, κάνοντας πολύ μικρές αλλαγές» επισημαίνεται στην επιστολή του Ντάιτς. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι διαπραγματευτές του συνδικάτου «δεν θα μπορούσαν να είναι πιο πολύ απογοητευμένοι» με τη θέση της GM.

Με τη συμμετοχή 50.000 εργαζόμενων, αυτή είναι η μεγαλύτερη απεργία που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σε οποιαδήποτε αμερικανική βιομηχανία από το 2007, όταν είχαν απεργήσει για τελευταία φορά οι εργαζόμενοι στην GM. Ωστόσο, αυτή η απεργία διήρκεσε λιγότερο από τρεις ημέρες, ενώ αυτή βρίσκεται στην 21η ημέρα της.

Τα βασικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων αφορούν στη χρήση προσωρινού προσωπικού από την GM, καθώς και το αίτημα του συνδικάτου προς την εταιρεία να βρει δουλειά για κάποιους ή όλους τους εργαζομένους στα τέσσερα εργοστάσιά της που θα κλείσουν.

Περίπου 3.000 μέλη του UAW εργάζονται στα τέσσερα αυτά εργοστάσια, με την GM να έχει ανακοινώσει πως έχει βρει δουλειά για 2.300 εξ αυτών, αν και κάποιοι θα χρειαστεί να μετακομίσουν για τη νέα τους θέση.

Άλλα θέματα που εκκρεμούν αφορούν στους μισθούς και στα επιδόματα των εργαζομένων.

«Η εταιρεία δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποζημιώσει δίκαια το μεγάλο εργατικό δυναμικό του UAW» επισημαίνεται στην επιστολή του Ντάιτς.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2019, 11:25