Η Τράπεζα του Καναδά αύξησε τα επιτόκια της κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα (100 μονάδες βάσης), σε μια κίνηση έκπληξη προκειμένου να αποφύγει την εδραίωση του πληθωρισμού σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα του Καναδά ανακοίνωσε αύξηση του βασικού της επιτοκίου στο 2,5%, ενημερώνοντας και για περισσότερες αυξήσεις μελλοντικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση των 100 μονάδων βάσης είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 1998, ενώ οι αγορές και οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη αύξηση κατά το επίσης εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των 75 μονάδων βάσης.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η απροσδόκητη κίνηση της Τράπεζας του Καναδά δείχνει τον βαθμό στον οποίο τρομάζει τους αξιωματούχους ο ραγδαία αυξανόμενος πληθωρισμός και λαμβάνουν μέτρα ακόμη και με κίνδυνο να προκαλέσουν σοβαρό πλήγμα στην οικονομία.

«Με την οικονομία ξεκάθαρα σε καθεστώς υπερβάλλουσας ζήτησης, τον πληθωρισμό υψηλό και διευρυνόμενο, ενώ όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και καταναλωτές αναμένουν ότι θα διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προετοιμάσει τον δρόμο για υψηλότερα επιτόκια», ανέφεραν οι αξιωματούχοι της τράπεζας στη δήλωσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξηγώντας την ιδιαίτερα επιθετική τους κίνηση, έκαναν λόγο για μία οικονομία «σαφώς σε υπερβάλλουσα ζήτηση», με μεγάλες και εντεινόμενες αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή και αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Δήλωσαν ακόμα ότι αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνουν περαιτέρω τα επιτόκια και ότι θα κινηθούν “αποφασιστικά” για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό εντός στόχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι – αν και πρακτικά αδύνατο να επηρέασε την απόφαση – η κίνηση της Τράπεζας του Καναδά ήρθε λίγο μετά τη νέα θηριώδη αύξηση που εμφάνισε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, κινούμενος με ρυθμό 9,1% τον Ιούνιο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης