Σε μία έμμεση παραδοχή ότι η προσγείωση της τουρκικής οικονομίας είναι αναπόφευκτη και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναγκαίες προέβη ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μεχμέτ Σίμσεκ. Διαβαίωσε, ωστόσο, ότι η προσγείωση θα είναι «ομαλή» και όχι απότομη και ότι τα προβλήματα του υψηλού πληθωρισμού και του φουσκωμένου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών θα λυθούν μεσοπρόθεσμα. Μπαίνει έτσι τέλος στο αφήγημα της υπερανάπτυξης.

«Καθώς η νέα κυβέρνηση ενισχύει περαιτέρω το μίγμα πολιτικής (νομισματικής, δημοσιονομικής, μακροοικονομικής) συνεχίζει μία επαναξισορρόπηση στην οικονομία και θέτει τις διαρθωτικές μεταρρυθμίσεις και τους ξένους πόρους, μία ομαλή προσγείωση είναι δυνατή» έγραψε χαρακτηριστικά ο Σίμσεκ στο λογαριασμό του στο Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται στον απόηχο των στοιχείων, που έδειξαν, ότι οι έως τώρα προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό δεν αποδίδουν καρπούς.Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλά 14 ετών- είδηση που έθεσε εκ νέου σε τροχιά υποτίμησης τη λίρα.

Αποκαλύπτουν δε ότι η Άγκυρα έχει λάβει υπόψη τα συνεχή καμπανάκια των οίκων αξιολόγησης και διεθνών οργανισμών για κίνδυνο υπερθέρμανσης, παρά τις συνεχείς επιθέσεις εναντίον τους.

Με πληροφορίες από Reuters

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης