Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προειδοποιεί ότι η άνοδος της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις πετρελαϊκές γεωτρήσεις των ΗΠΑ, είναι πιθανό να ξεπεράσει την αύξηση της ζήτησης το 2018.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του οργανισμού για τους παραγωγούς ενέργειας, η ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε στα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2017.
Μετά την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αυξήσει τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για τα έτη 2018 και 2019, η πρόβλεψη για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου ανέβηκε από 1,3 σε 1,4 εκατομμύρια βαρέλια. Ωστόσο, η αύξηση της ζήτησης είναι πιθανόν να ξεπεραστεί από την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι 14 χώρες του ΟΠΕΚ, μαζί με άλλους σημαντικούς εξαγωγείς όπως η Ρωσία, θα επιβάλλουν ένα συλλογικό περιορισμό στην προμήθεια πετρελαίου. Πρόκειται για μια συνέχεια των προσπαθειών τους για εξισορρόπηση της υπερπροσφοράς της αγοράς πετρελαίου, ενισχύοντας τις τιμές του πετρελαίου. Ενδεικτικά, το 2017, τα αποθέματα μειώθηκαν με ρυθμό 420.000 βαρελιών την ημέρα, σε μεγάλο βαθμό χάρη σε αυτή την πολιτική.

Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί ότι η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου, η οποία, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, μπορεί να φτάσει τα 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2019, και να προκαλέσει αύξηση της ζήτησης, διαταράσσοντας τα σχέδια του ΟΠΕΚ.

«Έχοντας μειώσει δραματικά το κόστος, οι Αμερικανοί παραγωγοί απολαμβάνουν ένα κύμα ανάπτυξης τόσο ασυνήθιστο ώστε το 2018 η αύξηση της παραγωγής θα εξισωθεί με την αύξηση της ζήτησης», αναφέρει ο οργανισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μέσα σε μόλις τρεις μήνες, η παραγωγή αργού πετρελαίου αυξήθηκε κατά 846.000 βαρέλια την ημέρα και θα ξεπεράσει σύντομα την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα μπορούσε επίσης να ξεπεράσει τη Ρωσία και να πάρει την παγκόσμια πρωτιά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης