Οι αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να χάσουν συνολικά 157 δισ. δολάρια φέτος και το επόμενο έτος, προειδοποίησε την Τρίτη η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), που αναθεώρησε εκ νέου επί τα χείρω τις προοπτικές του κλάδου λόγω του πλήγματος που έχει επιφέρει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού σε μεγάλες αγορές.

Η IATA, η οποία τον Ιούνιο εκτιμούσε ότι οι απώλειες του κλάδου θα διαμορφωθούν σε 100 δισ. ευρώ για τη διετία, προβλέπει πλέον ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα εμφανίσουν έλλειμμα 118,5 δισ. δολάρια μόνο το τρέχον έτος και επιπλέον 38,7 δισ. δολάρια το 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιδεινωμένη πρόβλεψη της Ένωσης καταδεικνύει τις προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η αεροπορική βιομηχανία παρά τα αισιόδοξα νέα από το μέτωπο της ανάπτυξης εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

«Ο θετικός αντίκτυπος που θα έχουν (σ.σ. τα εμβόλια) στην οικονομία και στην ταξιδιωτική κίνηση δεν θα είναι μαζικός πριν από τα μέσα του 2021» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IATA Alexandre de Juniac στο Reuters.

Η επιβατική κίνηση αναμένεται να μειωθεί στα 1,8 δισ. επιβάτες φέτος από 4,5 δισ. επιβάτες το 2019, εκτιμά η IATA, ενώ θα ανακάμψει μερικώς μόνο το 2021 στα 2,8 δισ. επιβάτες. Τα έσοδα από την επιβατική κίνηση για το τρέχον έτος αναμένεται ότι έχουν σημειώσει πτώση κατά 69%, στα 191 δισ. δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νέες προβλέψεις της IATA βασίζονται μάλιστα στην παραδοχή ότι τα σύνορα θα ανοίξουν εκ νέου μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, χάρη στη συνδυασμένη «βοήθεια» από την ευρεία χρήση διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό και από τη διανομή εμβολίων.

Φωτεινή εξαίρεση, σύμφωνα με την IATA, αποτελούν οι αεροπορικές εμπορευματικές μεταφορές. Όπως σημειώνει, η «αναγκαστική προσγείωση» των αεροσκαφών έχει ωθήσει υψηλότερα τις τιμές των εμπορευματικών μεταφορών και πιθανότατα τα έσοδα της συγκεκριμένης δραστηριότητας παγκοσμίως θα αυξηθούν κατά 15% φέτος, στα 117,7 δισ. δολάρια, παρά την πτώση κατά 11,6% του διακινηθέντος όγκου, στους 54,2 εκατ. τόνους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης