Σε νέα άνοδο στις τιμές των ομολόγων οδήγησαν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η ΕΚΤ ξεκινά από το Νοέμβριο ένα νέο κύκλο αγορών ομολόγων θέτοντας ως όριο τα 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, γεγονός που ανοίγει ένα παράθυρο συμμετοχής και των ελληνικών κρατικών τίτλων, όταν θα αναβαθμιστούν στην επενδυτική κατηγορία.

Παράλληλα η ΕΚΤ ξαφνιάζοντας τους αναλυτές δεν έθεσε χρονικό περιορισμό για την επανεπένδυση των ομολόγων που ωριμάζουν στο χαρτοφυλάκιο της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Μετά τις ανακοινώσεις η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε ως το 1,49% από 1,61% που κυμαίνονταν χθες. Ωστόσο στη συνέχεια αρκετοί επενδυτές έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους προχωρώντας σε ρευστοποιήσεις οι οποίες οδήγησαν την απόδοση του στο 1,54%.

   Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 23 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης.
Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο με 6 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,64% από 1,71% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,59% να διαμορφωθεί στο 2,16% από 2,27% που έκλεισε χθες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,1060 δολ, από το 1.1049 δολ. που άνοιξε η αγορά.

   Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,355%.

Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,426%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,436% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,458%.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0963 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης