Σε έναν υποψήφιο, ο οποίος θα αντικαταστήσει την Κριστίν Λαγκάρντ στο τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θέλει να συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε.

Το ΔΝΤ πρέπει να αντικαταστήσει τη Λαγκάρντ, καθώς οι ηγέτες της Ε.Ε. την επέλεξαν την περασμένη εβδομάδα ως την επόμενη πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ένα αξίωμα το οποίο θα αναλάβει τον Νοέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει ισχυρή βούληση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών να καταλήξουν σε έναν υποψήφιο» δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, πριν από τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά την οποία πιθανολογείται ότι θα συζητηθεί το θέμα ανεπίσημα.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο είναι μεταξύ αυτών που εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση, μαζί με τη Φινλανδία, η οποία προεδρεύει της Ε.Ε.

Ένας αξιωματούχος υποστήριξε ότι ορισμένες χώρες της Ε.Ε. θέλουν ως υποψήφιο κάποιον από χώρα-μέλος της Ε.Ε., γεγονός που σημαίνει ότι αποκλείονται οι Βρετανοί υποψήφιοι, δεδομένου ότι η Βρετανία πρόκειται να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ είχε αναφερθεί ως ένας από τους πιθανούς υποψηφίους της Ευρώπης, σε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης.

Αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Καναδά, ο Κάρνεϊ, ο οποίος είναι επίσης πρώην διοικητής της Τράπεζας του Καναδά, διαθέτει βρετανικό και ιρλανδικό διαβατήριο επιπλέον της καναδικής υπηκοότητάς του.

Το θέμα δεν βρίσκεται στην επίσημη ημερήσια διάταξη της σημερινής συνάντησης, καθώς το ίδιο το ΔΝΤ δεν έχει ανοίξει ακόμη τη διαδικασία για την εξεύρεση νέου διευθυντή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης