«Κόκκινο» στη χρήση του σήματος «Macedonia the Great» από τα μη μέλη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) άναψε σε πρώτη φάση το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Αλικάντε της Ισπανίας την προηγούμενη βδομάδα, ψαλιδίζοντας προς το παρόν τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν για την προστασία της ταυτότητας των προϊόντων που παράγονται στη μακεδονική γη και φιγουράρουν στα ράφια των διεθνών αγορών.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, ενάμιση μήνα μετά την κατάθεση της ελληνικής αίτησης στο Αλικάντε οι αρμόδιοι έθεσαν ζήτημα χρήσης μόνο για τα μέλη του ΣΕΒΕ τα οποία αριθμούν μόλις 800 στην Μακεδονία και ενώ την ίδια στιγμή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περίπου 3.000 μικροπαραγωγοί και επιχειρήσεις-μη μέλη του Συνδέσμου για να το αποκτήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια τέτοια εξέλιξη θα αφήσει εκτός, μια σειρά από προϊόντα όπως τα φασόλια Πρεσπών, τα μακεδονικά κρασιά, την μακεδονική φέτα κ.α., περιπλέκοντας την προστασία τους.

 «Κάνουμε αγώνα δρόμου για να ξεπεράσουμε το ζήτημα και εκτιμώ ότι σύντομα θα δοθεί λύση. Ήδη ο ΣΕΒΕ μαζί με τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στάθη Κουτσοχήνα, που στέκεται δίπλα στην προσπάθειά μας επεξεργάζονται μια νομική φόρμουλα  προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιούν το «Macedonia the Great» και τα έμμεσα μέλη μας, δηλαδή και οι επιχειρήσεις των Επιμελητηρίων που συμμετέχουν στο Σύνδεσμο» δήλωσε στο «Έθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε:

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ εκτιμά ότι μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα βρεθεί λύση και θα εγκριθεί τελικά ο κανονισμός χρήσης του σήματος από το γραφείο στο Αλικάντε, το οποίο θα ανάψει το «πράσινο φως» για να μπει ως ετικέτα προστασίας σε όλα Μακεδονικά προϊόντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στενά παρακολουθούν τις εξελίξεις και οι γείτονες έχοντας ορίσει ως επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τα σήματα τον διπλωμάτη (υπηρετεί ως πρέσβης στη Βιέννη) Γκιόργκι Φιλίποφ, ο οποίος θεωρείται γκουρού σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας στη χώρα του και ιδρυτής του πρώτου γραφείου βιομηχανικής ιδιοκτησίας στα Σκόπια.

Η ενόχληση των γειτόνων διατυπώθηκε και στο πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στα Σκόπια όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο ομόλογός του, Νικολά Ντιμιτρόφ, επανέλαβε ότι αποτελεί μονομερή ενέργεια η πρωτοβουλία δημιουργίας σήματος για τα προϊόντα της Μακεδονίας από την ελληνική πλευρά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης