Το SET Plan, η πλατφόρμα για τη στρατηγική στοχοθέτηση στον τομέα των καθαρών τεχνολογιών, πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον συντονισμό πολιτικών και ενεργειών στην έρευνα και καινοτομία στο πεδίο των χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι στόχοι και οι δυνατότητές του, παρουσιάστηκαν σε συνάντηση – ενημέρωση εκπροσώπων αρμόδιων δημόσιων οργανισμών, ακαδημαϊκών φορέων, ερευνητών, επιστημόνων, επιχειρηματιών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο καμπάνιας ευαισθητοποίησης για τις καθαρές τεχνολογίες και τον συντονισμό της πολιτικής, της έρευνας και της καινοτομίας στην ενέργεια, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Άντυ Κοντουδάκη από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας (DG Energy) τονίζοντας ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες – μέλη της Ε.Ε. δεν είναι ιδιαίτερα ενεργές στην πλατφόρμα Set Plan.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι καθαρές τεχνολογίες είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι, με το οποίο ασχολείται η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας (DG Energy) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι όμως το εργαλείο μας για να απανθρακοποιηθεί η κοινωνία μας. Επειδή έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους για το 2020 και το 2050 – απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και της ενέργειας εν προκειμένω, μείωση ρύπων, αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – οι καινοτόμες τεχνολογίες είναι το μέσο που έχουμε για να τους επιτύχουμε» ανέφερε η κ. Κοντουδάκη.

To SET Plan είναι πλατφόρμα, στην οποία συμμετέχουν κράτη – μέλη της Ε.Ε. και άλλες χώρες της Ευρώπης, φορείς, βιομηχανίες και ερευνητικά ιδρύματα με στόχο την επιτάχυνση και την ευρεία ανάπτυξη των τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, καθώς και τη βελτίωση και τη μείωση του κόστος τους, συντονίζοντας τις εθνικές ερευνητικές προσπάθειες και υποστηρίζοντας τη χρηματοδότηση των αντίστοιχων σχεδίων.

«Προσπαθούμε να δώσουμε στόχευση στην πολιτική μας και να συντονίσουμε τις κινήσεις μας, να κόψουμε την ερευνητική προσπάθεια ανά κράτος – μέλος και ανά φορέα και να πάρει ο καθένας το μερίδιό του, να κάνει ό,τι μπορεί ο καθένας, να έχουμε την ισχύ εν τη ενώσει, να έχουμε μία μία καλή ερευνητική προσπάθεια που θα οδηγεί σε καινοτόμα προϊόντα και να μπορούμε σαν Ευρώπη να μείνουμε ηγετική δύναμη στην τεχνολογική πρωτοπορία» επισήμανε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το SET Plan – European Strategic Energy Technology Plan είναι μία ήπια μορφή συντονισμού της πολιτικής, καθώς δεν υπάρχει νομοθεσία για τη χάραξη πολιτικής στην έρευνα και τεχνολογία στην ενέργεια, ανέφερε η κ. Κοντουδάκη.

Στην πλατφόρμα συμμετέχουν 28 κράτη – μέλη της Ε.Ε. καθώς και η Νορβηγία, η Τουρκία, Ισλανδία και η Ελβετία και μία Διευθυντήρια Επιτροπή συνέρχεται κάθε δύο μήνες κάνει αποτίμηση των ενεργειών. «Υπάρχουν 12 -15 μέλη δραστήρια, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα δεν είναι ποτέ και διοργανώνουμε αυτή την καμπάνια ευαισθητοποίησης στις χώρες που δεν είναι ενεργές, επειδή ίσως δεν είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητά τους, εν μέσω κρίσης, οι καθαρές τεχνολογίες μειωμένων εκπομπών» ανέφερε η κ. Κοντουδάκη.

Τόνισε ωστόσο δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία και ότι η πληροφορία, η δικτύωση που παρέχεται μέσω του SET Plan καλό είναι να αξιοποιηθούν από χώρες που δεν είναι ενεργές μέχρι τώρα (χώρες της Βαλτικής, η Σλοβενία, η Μάλτα και η Ελλάδα). Υπάρχουν κράτη – μέλη τα οποία πρέπει να προσδώσουν κύρος στην πλατφόρμα, να πάρουν τις πληροφορίες και να τις κάνουν πραγματοποιήσιμες ενέργειες στην επικράτειά τους.

«Η Ελλάδα δεν είναι παρούσα στην πλατφόρμα. Τα λίγα που μπορεί να έχει ως πληροφόρηση να δώσει, καλό είναι να τα δρέψει και το ελληνικό επιστημονικό κοινό και η κεντρική κυβέρνηση» είπε η κ. Κοντουδάκη, τονίζοντας ότι είναι πολλαπλά μεγεθυντικό το αποτέλεσμα της δημόσιας χρηματοδότησης στους τομείς ενεργειακής τεχνολογίας.

Η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη – η δεύτερη στην Ελλάδα, καθώς το SET Plan παρουσιάστηκε στην Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο – διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας (DG Energy) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας και του INZEB.

Το SET Plan αποτελεί τον πυλώνα για την έρευνα και την καινοτομία της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2007, συμβάλει καθοριστικά στη διάρθρωση των ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων και υποστηρίζει σημαντικές επενδύσεις δράσεων που αφορούν σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει οικοδομήσει μία σειρά από προσκλήσεις μέσω του τρέχοντος Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2014 -2020 και στη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 με στόχο να δώσει ώθηση στις τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα, αλλά και στις χαμηλού κόστους λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και να παράσχει μία επιπλέον διέξοδο σε επιχειρηματικές ιδέες και υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων σε συνεργασία με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα», είπε ο κ. Γιουτίκας.

Τόνισε, ακόμη, ότι είναι η πρώτη Περιφέρεια που επενδύει πόρους του ΕΣΠΑ ύψους άνω των 2,5 εκ. ευρώ για την προμήθεια ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και σημείων φόρτισης σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και έχει επενδύσει πάνω από 40 εκ. ευρώ στην ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, νοσοκομείων, δημοσίων κτιρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Εκπρόσωποι φορέων και της πανεπιστημιακής κοινότητας παρουσίασαν έργα που συνδέονται με τις προτεραιότητες του SET Plan και τη συζήτηση συντόνισαν ο Νικόλαος Μουσιόπουλος, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων- Μηχανικών του ΑΠΘ, διευθυντής του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής και η Αλίς Κοροβέση, από το Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας – INZEB.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης