Η ελβετική οικονομία μπορεί να χάσει πάνω από 100 δισ. δολάρια σε ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) λόγω του αντίκτυπου του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση αναμένει το φετινό ΑΕΠ να διαμορφωθεί γύρω στα 652 δισ. ελβετικά φράγκα (687,26 δισ. δολάρια), συγκριτικά με την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου για 712 δισ. φράγκα. Για το 2021, αναμένει το ΑΕΠ να διαμορφωθεί στα 688 δισ. φράγκα, συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη για 725 δισ. φράγκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε κατά κεφαλήν βάση, η κάμψη θα είναι τόσο άσχημη όσο στα μέσα της δεκαετίας του 1970, εάν όχι χειρότερη» δήλωσε ο οικονομολόγος της κυβέρνησης Ρόναλντ Ίντεργκαντ. «Θα χρειαστούν χρόνια για να το ξεπεράσουμε αυτό. Η οικονομία θα επιστρέψει στο προηγούμενο επίπεδό της το 2022».

Η κρατική γραμματεία οικονομικών υποθέσεων (SECO) προέβλεψε νωρίτερα υποχώρηση κατά 6,2% για την οικονομία το 2020, πριν από μια μέτρια ανάκαμψη το 2021.

Ο Ίντεργκαντ δήλωσε ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ξεπεραστεί πλήρως ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στην εξαγωγικού προσανατολισμού οικονομία, καθώς η ανεργία αυξάνεται και το εμπόριο παραπαίει λόγω της επιβράδυνσης σε άλλες χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το κρατικό χρέος θα αυξηθεί και το χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών επίσης θα αυξηθεί, το οποίο ίσως οδηγήσει σε μείωση των δαπανών και της οικονομικής ανάπτυξης» δήλωσε στο Reuters.

«Υπάρχουν ακόμη ο κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα της COVID-19 και η ανησυχία του πώς μπορεί αυτό να περιοριστεί. Αυτό θα μπορούσε να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και θα επιβράδυνε σημαντικά την ανάκαμψη» πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης