Οι εμπορευματικές μεταφορές μέσω του καναλιού της Μάγχης μπορεί να μειωθούν μέχρι και κατά 87% και η πτώση αυτή να διαρκέσει μέχρι και έξι μήνες, σε περίπτωση που η Βρετανία δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με την ΕΕ για την έξοδό της, εκτιμά έγγραφο που διέρρευσε από την υπηρεσία της Συνοριακής Φύλαξης, στο πλαίσιο των σχεδίων έκτακτης ανάγκης που ετοίμασε για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο, το έγγραφο περιέχει «επίσημες ευαίσθητες» πληροφορίες για υποθέσεις που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης αναφορικά με την εμπορευματική κίνηση στο κανάλι και πιο συγκεκριμένα στις μετακινήσεις μεταξύ των λιμανιών Καλαί και Ντόβερ, αλλά και μέσω του τούνελ της Μάγχης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Independent, σε κάποιο κομμάτι του εγγράφου αναφέρεται ότι η ροή μέσω των Στενών, στην περίπτωση ενός όχι και τόσο άσχημου σεναρίου, θα μειωθεί κατά 13-25% για περίοδο τριών έως έξι μηνών, και ότι η γαλλική πλευρά θα ζητήσει τουλάχιστον το μίνιμουμ των τελωνειακών ελέγχων τρίτων χωρών σε όλα τα αγαθά, καθώς και ελέγχους υγιεινής και φυτοϋγιεινής σε συγκεκριμένα τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα.

Το έγγραφο έχει ημερομηνία από τον περσινό Νοέμβριο και λέγεται ότι τα δεδομένα και οι εκτιμήσεις ίσως να έχουν αναθεωρηθεί από τότε. Το υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει την ακρίβεια του εγγράφου.

Συστήνεται αλλαγή των διπλωμάτων οδήγησης των Βρετανών που ζουν σε χώρες της ΕΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, συστήνει στους πολίτες του που ζουν και εργάζονται σε χώρες της ΕΕ να αλλάξουν τα βρετανικά διπλώματα οδήγησης με τα αντίστοιχα της ΕΕ, πριν από τις 29 Μαρτίου, ώστε να είναι έτοιμοι για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Η σύσταση γίνεται καθώς, στο ενδεχόμενο μη συμφωνίας για το Brexit, θα είναι αδύνατη η ανταλλαγή του διπλώματος με αυτή της ΕΕ, χωρίς οι κάτοχοι να επαναλάβουν τις εξετάσεις οδήγησης, μία διαδικασία ενδεχομένως δαπανηρή και περίπλοκη στις διάφορες χώρες – μέλη.

Εξάλλου, έπειτα από μία έξοδο χωρίς συμφωνία, όλοι οι Βρετανοί οδηγοί θα πρέπει να λάβουν την «πράσινη κάρτα» που θα προσαρτηθεί στο δίπλωμά τους όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης