Σταθεροποιητικά κινήθηκαν σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών.

Νωρίς το απόγευμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαινόταν στο 2,50% από 2,52% χθες, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε περαιτέρω στο 1,30% από στο 1,36%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θετικό κλίμα συντηρήθηκε σήμερα από δηλώσεις αναλυτή της Nomura, ο οποίος εκτιμά ότι θεσμικοί επενδυτές θα μπορούσαν να στραφούν στα ελληνικά ομόλογα.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 29 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 5ετες ομόλογο με 7 εκατ. ευρώ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς μειώθηκε στο 2,51% από 2,60% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,28% να διαμορφωθεί στο 2,79% από 2,91%.

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στο 1,1214 δολ. από τα 1,1191 δολ. που άνοιξε η αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον της αγοράς.

Στο μεταξύ διατηρήθηκε και σήμερα ο απόηχος των χθεσινών δηλώσεων του προέδρου της ΕΚΤ, καθώς και η ανακοίνωση δυσμενέστερων των αναμενόμενων στοιχείων για το δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης ZEW στη Γερμανία, καθώς ενισχύθηκε η άποψη για υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων υποστηρικτικής πολιτικής από την ΕΚΤ. Στήριξη στο ευρώ παρείχε η δήλωση του πρόεδρου των ΗΠΑ ο οποίος κατηγόρησε την ΕΚΤ για χειραγώγηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, αναφέροντας ότι οι δηλώσεις του προέδρου της επηρεάζουν πτωτικά το ευρώ, καθιστώντας τα ευρωπαϊκά προϊόντα πιο ανταγωνιστικά.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,172%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,253%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,322% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,376%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1207 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης