Πτωτικά κινούνται και σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Η δόση του 10ετους κυμαινόταν στο 3,56%-3,57% από 3,56% χθες.

Αντίθετα ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε η τιμή του 5ετούς τίτλου με αποτέλεσμα η απόδοση του να υποχωρήσει στο 2,40% από 2,42% χθες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αντίκτυπος του πακέτου των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, συνεχίζει να προκαλεί πιέσεις στα ομόλογα. Το κλίμα αυτό επιβαρύνθηκε σήμερα από δηλώσεις κοινοτικού αξιωματούχου στις Βρυξέλλες, ο οποίος μεταξύ άλλων, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κάποια ενικά κοινοβούλια να μην εγκρίνουν την πρόωρη εξόφληση μέρους των δανείων της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ), πραγματοποιήθηκαν σήμερα συναλλαγές 52 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 33 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 5ετές ομόλογο με 22 εκατ. ευρώ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε οριακά στο 3,57% από 58% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,074% να διατηρηθεί στο 3,64.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1209 δολ. από το επίπεδο των 1,1223 δολ. που άνοιξε η αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ευρώ επηρεάστηκε αρνητικά από τις σημερινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Μ. Σαλβίνι, ο οποίος ανέφερε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να παραβιάσει τα δημοσιονομικά όρια σε έλλειμμα (3,5% ΑΕΠ) και Δημόσιο Χρέος (130% – 140% ΑΕΠ) προκειμένου ν΄αυξηθεί η απασχόληση και να υποχωρήσει η ανεργία στο 5%.

Το δολάριο ενισχύθηκε επίσης μετά τη διαβεβαίωση των Αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Κίνας για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,116%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,231%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,308% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,368%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1246 δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης