Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφώθηκε στα 1,1257 δολάρια

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2019, 18:27
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφώθηκε στα 1,1257 δολάρια

Συνεχίστηκε και σήμερα η διόρθωση των τιμών στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε περαιτέρω και κυμαινόταν το απόγευμα στο 2,96% από 2,94%, ενώ του 5ετούς ομολόγου άγγιξε το 1,8% από 1,78%.

Η επιβράδυνση στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, και η ύπαρξη κίνδυνων σε σχέση με τα συμφωνηθέντα, που διαπιστώνει η Έκθεση της Κομισιόν για την ενισχυμένη εποπτεία, όπως υπογράμμισε και ο αρμόδιος επίτροπος Π. Μοσκοβισί, συντηρούν το αρνητικό κλίμα στην αγορά.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 92 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 55 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο ομόλογο κυμαινόμενου επιτοκίου με 50 εκατ. ευρώ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς παρέμεινε στο 2,93% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,22% να διαμορφωθεί στο 3,15% από 3,13% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Έτσι, το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στο 1,1268 δολ. από το επίπεδο των 1,1249 δολ ευρώ που άνοιξε η αγορά.

Πιέσεις δέχεται το αμερικανικό νόμισμα καθώς επανέρχεται στο προσκήνιο το σενάριο μείωσης των επιτοκίων, σε περίπτωση επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Ήδη η προθεσμιακή αγορά συναλλάγματος προεξοφλεί με πιθανότητα 94% ότι η Fed θα προβεί σε μείωση του επιτοκίου αναφοράς στη σύσκεψη του Σεπτέμβριου, ενώ ένα μήνα πριν η εκτίμηση ήταν στο 38%. Από την άλλη πλευρά η άνοδος του ευρώ "φρέναρε" τη μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Αρνητικά επηρέασε το ευρώ η προειδοποίηση που απεύθυνε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θεωρεί ότι το ιταλικό δημόσιο χρέος αποτελεί μείζονα κίνδυνο για την ευρωζώνη. Σήμερα εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάσισε να εκκινήσει για την Ιταλία τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, εξαιτίας του αυξανόμενου χρέους της χώρας. Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η χώρα παραβιάζει τους κανόνες δημοσιονομικής πολιτικής της Ε.Ε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η ιταλική κυβέρνηση ενδεχομένως χρειασθεί μέτρα προσαρμογής ύψους περί τα 3-4 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποφύγει τελικώς την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,173%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,255%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,323% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,377%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1257 δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2019, 18:28