Η Επίτροπος Μάλμστρεμ καλεί την Κίνα να βοηθήσει στη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, 15:11
Η Επίτροπος Μάλμστρεμ καλεί την Κίνα να βοηθήσει στη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ
Η Κίνα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), διαφορετικά κινδυνεύει να δει τις ΗΠΑ να γυρνούν την πλάτη στο σημερινό σύστημα, δήλωσε σήμερα σε συνέδριο στο Παρίσι η Ευρωπαία Επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρεμ.

«Η Κίνα έχει κερδίσει πολλά από το σύστημα του ΠΟΕ και καλούμε την Κίνα να συνταχθεί στο πλευρό μας για τη μεταρρύθμιση και επικαιροποίηση του συστήματος, για τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού», είπε.

«Διαφορετικά οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν τους δικούς τους κανόνες έξω από το σύστημα», δήλωσε ο Μάλμστρεμ.

Ο ΠΟΕ εποπτεύει το διεθνές εμπόριο από το 1995, επιτρέποντας στα μέλη του να αμφισβητούν ο ένας τις εμπορικές πρακτικές του άλλου και επιβάλλοντάς τους διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις πολιτικές τους ενώ τα αναγκάζει να διατηρούν τους δασμούς και τις επιχορηγήσεις εντός των συμφωνηθέντων επιπέδων.

Ωστόσο καθώς έχουν γίνει πολύ λίγες μεταρρυθμίσεις από τη δημιουργία του, ο οργανισμός δεν έχει καταφέρει να εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο που να αποτυπώνει την οικονομική άνθηση της Κίνας, δημιουργώντας τριγμούς με τις ΗΠΑ που υποστηρίζουν ότι η Κίνα «δεν παίζει τίμια» δίνοντας στις κρατικές εταιρίες παράνομες επιδοτήσεις και κλέβοντας τεχνολογία.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης του Πεκίνου Γουανγκ Γι έχει δηλώσει ότι η Κίνα στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΕ προκειμένου ο οργανισμός να καταστεί πιο δίκαιος και πιο αποτελεσματικός.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να αποσύρει τη χώρα του από τον ΠΟΕ εάν ο οργανισμός δεν «αναδιαμορφωθεί» και η Ουάσινγκτον έχει μπλοκάρει διορισμούς δικαστών στον ΠΟΕ, προκαλώντας μια κρίση που δημιουργεί τον κίνδυνο να παραλύσει το σύστημα διακανονισμού των εμπορικών διαφορών και γενικότερα ο οργανισμός.

Η Μάλμστρεμ δήλωσε ότι το σύστημα διαφωνιών βρίσκεται σε ολισθηρό έδαφος. «Ένα λάθος βήμα εδώ και θα μπορούσε γρήγορα να οδηγήσει στην κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος που βασίζεται σε κανόνες», δήλωσε.

«Χωρίς αυτό, θα υπήρχε αναρχία, δεν θα υπήρχε τάξη, και όλοι θα ήμασταν χαμένοι. Και οι φτωχότερες χώρες θα ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος. Και θα χάναμε ένα σύστημα που χρησιμοποιείται για να διασφαλίζει σταθερότητα για γενεές».

Μιλώντας σε συνέδριο στο Παρίσι με τίτλο «Ένας ΠΟΕ για τον 21ο Αιώνα», η Μάλμστρεμ δήλωσε ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν εντός του ΠΟΕ, αλλά απαιτούν πολιτική ώθηση από τις χώρες της Ομάδας των 7 (G7) και των 20 (G20).

Η ΕΕ έχει καταθέσει πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ και σχεδιάζει να την παρουσιάσει στη συνεδρίαση της G20 στο Μπουένος Άιρες σε δύο εβδομάδες, δήλωσε η Επίτροπος.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, 15:11