Οι ευρωπαίοι επενδυτές δεν πιστεύουν στις μακροοικονομικές προοπτικές της Ρωσίας, αλλά δίνουν έμφαση στην αύξηση της τιμής των μετοχών του ρωσικού τραπεζικού τομέα, όπως δείχνει η έρευνα που πραγματοποίησε η BCS Global Markets. Η δημοσκόπηση που διενέργησαν εμπειρογνώμονες στην Ευρώπη στο διάστημα 13-27 Φεβρουαρίου έδειξε ότι οι απόψεις των επενδυτών έγιναν λιγότερο αισιόδοξες στο διάστημα των τελευταίων έξι μηνών.

« Δεν συναντήσαμε ούτε έναν επενδυτή, ο οποίος να εκτίμησε θετικά τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ρωσίας- αναφέρεται στην έρευνα. Η γενική εκτίμηση λέει ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι αμφίβολο αν θα ξεπεράσει το 1,5-1,7% το 2019, την στιγμή που οι περισσότεροι πελάτες συμφωνούν μαζί μας ότι η κυβέρνηση προφανώς την μεγαλύτερο περίοδο του έτους θα εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος». Σε σχέση με αυτό οι επενδυτές φοβούνται την άσκηση πιέσεων στην οικονομική ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στην εσωτερική ζήτηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης, ότι το ποσοστό των επενδυτών, που αξιολογούν θετικά τις ρωσικές μετοχές (overweight), μειώθηκε στο 50% , ποσοστό που είναι το μικρότερο τους τελευταίους έξι μήνες.

Παράλληλα το ποσοστό εκείνων που θεωρούν τις προοπτικές των ρωσικών μετοχών αδύναμες (underweight), αυξήθηκε φθάνοντας το 31%. Αυτή η εξέλιξη κατά την άποψη των ειδικών, κάνει πιο επιφυλακτικούς τους επενδυτές στις σχέσεις τους με την Ρωσία.

Παράλληλα η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων ( περίπου το 90%) αναμένει ότι στο προσεχές εξάμηνο οι τράπεζες θα επιδείξουν μια δυναμική υπέρβασης στη ρωσική αγορά μετοχών, υπονοώντας βασικά την Sberbank. Στην δεύτερη θέση κατατάσσουν τα media (και συγκεκριμένα το Yandex σε ποσοστό 36%). Επίσης εκτιμούν ότι προοπτικές έχουν οι μετοχές των χρυσωρυχείων και των δικτύων λιανικού εμπορίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την διάρκεια της δημοσκόπησης , οι επενδυτές δεν αναφέρθηκαν καθόλου σε τομείς της ρωσικής οικονομίας όπως οι τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και των ακινήτων. Ωστόσο ως οι πιο αγαπημένοι τους τομείς, αναδείχθηκαν ο πετρελαϊκός και αυτός της χαλυβουργίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης