Στην ανάγκη για δημιουργία νέου σημείου αναφοράς των τιμών για το LNG αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η κα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «το τρέχον σημείο αναφοράς που καθορίζει τις τιμές του φυσικού αερίου είναι το TTF. Το TTF επικεντρώνεται στο φυσικό αέριο των αγωγών. Χρειαζόμαστε ένα νέο, συγκεκριμένο σημείο αναφοράς τιμών για το LNG. Η Επιτροπή θα αναπτύξει τώρα αυτό το συμπληρωματικό σημείο αναφοράς μαζί με την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή. Αλλά αυτό χρειάζεται χρόνο. Έτσι, στο μεσοδιάστημα (…) περιορίζουμε τις τιμές μέσω TTF. Αυτό το ονομάζουμε μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς. Χθες προτείναμε κατευθυντήριες αρχές ως πρώτο βήμα. Σε αυτή τη βάση, θα προετοιμάσουμε τον λειτουργικό μηχανισμό σε ένα δεύτερο βήμα. Αυτό αφορά στο πλαφόν στο φυσικό αέριο σε επίπεδο χονδρικής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στο Ιβηρικό μοντέλο, λέγοντας ωστόσο ότι ακόμη υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Επίσης, τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αγοράζουν αέριο μαζί. Γι’ αυτό θα αγοράσουμε μαζί φυσικό αέριο σε επίπεδο ΕΕ. Η συγκέντρωση της ζήτησης θα είναι υποχρεωτική για τουλάχιστον το 15% των όγκων που απαιτούνται για την πλήρωση των αποθηκών αερίου. Και οι εμπλεκόμενες εταιρείες ενδέχεται να σχηματίσουν μια κοινοπραξία αγορών φυσικού αερίου».

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, επισήμανε τα μέτρα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στην ενιαία αγορά μας με άκρως ολοκληρωμένες αλυσίδες εφοδιασμού, μια διαταραχή σε ένα κράτος μέλος έχει τεράστιο αντίκτυπο σε όλα τα κράτη μέλη. Επομένως, η κοινή χρήση φυσικού αερίου σε μια κρίση είναι κρίσιμης σημασίας. Τα κράτη μέλη έχουν ήδη εδώ και πέντε χρόνια υποχρέωση βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ να συνάπτουν συμφωνίες αλληλεγγύης. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί μόνο 6 από τις 40 πιθανές συμφωνίες. Αυτό απλά δεν είναι αρκετό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα θεσπίσουμε προεπιλεγμένους κανόνες για τα κράτη μέλη. Αυτό θα είναι δεσμευτικό, εφόσον δεν συνάπτουν ατομικές συμφωνίες αλληλεγγύης».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε τέλος ότι ο στόχος είναι η προστασία των Ευρωπαίων από «τον άλλο πόλεμο που ο Πούτιν διεξάγει, τον πόλεμο στην ενέργειά μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης