Η Γερμανία ανέστειλε προσωρινά την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. για το ΦΠΑ στα νησιά

Η Γερμανία ανέστειλε προσωρινά την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. για το ΦΠΑ στα νησιά
Η Γερμανία ανέστειλε προσωρινά την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δισ. προς την Ελλάδα, καθώς ζήτησε ισοδύναμα ύψους 28 εκατομμυρίων, όσο είναι και το δημοσιονομικό κόστος της επέκτασης του μειωμένου ΦΠΑ, ένα μέτρο που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη λήξη της τελευταίας Συνόδου Κορυφής και την επαφή που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ.

Αποφασίστηκε πως αντί η δόση να εκταμιευθεί τις επόμενες μέρες θα καθυστερήσει και θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία στις αρχές Αυγούστου αφού η ελληνική κυβέρνηση κάνει περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων. 

Αρχές Αυγούστου η δόση θα βρίσκεται κανονικά στα ταμεία της χώρας μας.

«Οι εθνικές διαδικασίες στη Γερμανία για την έγκριση της δόσης είναι συνδεδεμένες με την απόφαση των ελληνικών αρχών για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά», είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κ. Ρέγκλινγκ και εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά «δεσμεύτηκε να κάνει περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων».

Όσον αφορά τις συντάξεις σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μην γίνουν οι περικοπές των συντάξεων από τις αρχές του 2019, όπως έχει ήδη ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση και ο επικεφαλής του Eurogroup Μ. Σεντένο αλλά και ο κ. Ρέγκλινγκ ήταν ξεκάθαροι: «Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει κατά τη διάρκεια του προγράμματος».

«Το επόμενο στάδιο, το τέλος του προγράμματος είναι πολύ σημαντικό για την δημιουργία εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις που έγιναν κατά την διάρκεια του προγράμματος» είπε ο κ. Σεντένο.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018, 22:06