Η Goldman Sachs έχει αρχίσει να χτίζει» θέσεις πώλησης στο δολάριο, καθώς εκτιμά ότι η επανεκκίνηση των οικονομιών θα παρασύρει τους επενδυτές μακριά από το αμερικανικό νόμισμα που παραδοσιακά θεωρείται ασφαλές «καταφύγιο».

Σε σημείωμά τους το Σαββατοκύριακο, οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman αναφέρουν ότι, παρ΄ ότι μέχρι τώρα υποστήριζαν ότι είναι πολύ νωρίς για να αναζητήσει κανείς «σημάδια πτωτικής κίνησης του δολαρίου δεδομένης της ισορροπίας των κυκλικών κινδύνων», οι short θέσεις στο δολάριο έναντι συγκεκριμένων νομισμάτων φαίνονται πλέον ελκυστικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, η εκτίμησή της στηρίζεται «στη σταθερή διαδικασία επανεκκίνησης των οικονομιών, στα ελλιπή στοιχεία για την αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού και στις ενθαρρυντικές δράσεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, όπως η πρόοδος που σημειώθηκε όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ», ένα πρόγραμμα δανεισμού ύψους 750 δισ. ευρώ που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομία από την κρίση του κορωνοϊού.

Οι αναλυτές της Goldman επισημαίνουν συγκεκριμένα ότι η νορβηγική κορόνα βρίσκεται σε καλή θέση ώστε να υπεραποδόσει κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού και συστήσει short θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου/νορβηγικής κορόνας, θέτοντας τιμή-στόχο τις 8,75 κορόνες ανά δολάριο. Σήμερα η ισοτιμία διαμορφώνεται στις 9,68 νορβηγικές κορόνες ανά δολάριο.

«Χτίζοντας» κάποιος θέσεις πώλησης σε ένα νόμισμα συνεπάγεται ότι δανείζεται στο συγκεκριμένο νόμισμα, το πουλά στην τρέχουσα τιμή αγοράς, αναμένοντας στη συνέχεια την πτώση της τιμής του νομίσματος προκειμένου να επαναγοράσει σε χαμηλότερη τιμή και να εξοφλήσει το αρχικό δάνειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επενδυτής στη συγκεκριμένη περίπτωση αποκομίζει κέρδος εάν το νόμισμα υποτιμηθεί κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

«Τα δημογραφικά στοιχεία (της Νορβηγίας) και οι ιατρικές υποδομές της καθιστούν τη χώρα καλύτερα εξοπλισμένη για την πανδημία έναντι πολλών άλλων χωρών και η ισχυρή δημοσιονομική της κατάστασης της προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα» αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman, με πρωτοστατούντες του επικεφαλής του τμήματος ισοτιμιών της επενδυτικής τράπεζας Zach Pandl και Kamakshya Trivedi, στο σημείωμά τους την Κυριακή.

«Ενώ άλλες χώρες αναγκάζονται είτε να περιορίσουν τη δημοσιονομική πολιτική στήριξης είτε να αυξήσουν δραματικά τον δανεισμό τους -που αμφότερα αποτελούν δυνητικούς κινδύνους για τα νομίσματα-, η Νορβηγία μπορεί να “επαναπατρίσει” κεφάλαια από τις επενδύσεις της στο εξωτερικό (σήμερα η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις καθημερινές συναλλαγές, από 2,1 δισ. νορβηγικές κορόνες σε 2,3 δισ. κορόνες), στηρίζοντας την οικονομία και το νόμισμά της» αναφέρουν.

Σημειώνεται ότι έως τη Δευτέρα το πρωί, η Νορβηγία είχε καταγράψει 8.440 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού και είχε αναφέρει μόλις 236 θανάτους, χάρη στα αυστηρά μέτρα περιορισμού της πανδημίας που έλαβε ήδη από τις 12 Μαρτίου και τον σημαντικό αριθμό των ελέγχων που πραγματοποιεί.

Η χώρα ανακοίνωσε επίσης τον Μάρτιο ένα σχέδιο δημοσιονομικής τόνωσης το οποίο θα αναπτυχθεί σε τρία στάδια, καθώς και τη σύσταση δύο προγραμμάτων ενίσχυσης της ρευστότητας προς τις νορβηγικές επιχειρήσεων, μέσω κρατικών δανείων και εγγυήσεων.

Πηγή: Forex, Capital

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης