Οι οικονομικές σχέσεις στο επίκεντρο του διήμερου “Φόρουμ Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικής” στη Βιένη

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018, 14:44
Οι οικονομικές σχέσεις στο επίκεντρο του διήμερου “Φόρουμ Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικής” στη Βιένη
Η τελευταία μεγάλη διοργάνωση στο πλαίσιο της εκ περιτροπής προεδρίας της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τρέχον εξάμηνο θεωρείται το "Φόρουμ ΕΕ-Αφρικής", το οποίο, έχοντας κεντρικό θέμα την «Ψηφιοποίηση και καινοτομία», πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Βιένη με τη συμμετοχή αρκετών ηγετών από χώρες-μέλη της ΕΕ και από αφρικανικές χώρες, μαζί με εκπροσώπους 800 επιχειρήσεων.

Στόχος του "Φόρουμ", στου οποίου την επίσημη ημερήσια διάταξη δεν προβλέπεται η συζήτηση του προσφυγικού και του θέματος του ασύλου, είναι να δοθεί μία νέα ώθηση στις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο ηπείρους, Ευρώπη και Αφρική.

Η προετοιμασία του "Φόρουμ", για μία κοινή στρατηγική της ΕΕ στην Αφρική, με σύνθημα "Βοήθεια επί τόπου", έγινε σε συνεργασία ανάμεσα στον Αυστριακό καγκελάριο και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σεμπάστιαν Κουρτς και τον πρόεδρο της Ρουάντα και νυν προεδρεύοντα της Αφρικανικής Ένωσης Πολ Καγκάμε.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ανακοινώσει ήδη τον περασμένο Σεπτέμβριο τη σύγκληση μίας Συνόδου Κορυφής στη Βιένη (Φόρουμ), και στο πλαίσιο των προετοιμασιών της είχε πραγματοποιήσει στις αρχές Δεκεμβρίου επισκέψεις σε αφρικανικές χώρες, όπου εξετάστηκαν οι δυνατότητες για ενισχυμένη οικονομική συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και την Αφρική, όπως επίσης η επί τόπου βοήθεια.

Όπως επισήμανε πρόσφατα ο ίδιος, «στην Αφρική αναμένεται να ζουν στα μέσα του αιώνα δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι και στο τέλος του αιώνα τέσσερα δισεκατομμύρια, και ως εκ τούτου είναι επιτακτικά αναγκαία μία στενότερη συνεργασία μας με τα αφρικανικά κράτη, που θα υπερβαίνει την κλασική βοήθεια επί τόπου, αφορώντας κυρίως την μακροπρόθεσμη οικονομική συνεργασία σε τομείς του μέλλοντος».

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, «οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνον με μία εταιρική σχέση» , και για τον λόγο αυτό η ΕΕ θα πρέπει να εξελίξει μία βελτιωμένη, σύγχρονη, δίκαιη και διαρκή ευρωπαϊκή στρατηγική για την Αφρική και να υποστηρίξει προ πάντων την οικονομική ανάπτυξη για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και προοπτικές στην αφρικανική ήπειρο.

Ήδη στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τέλη Ιουνίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ είχαν συζητήσει τις σχέσεις της Ένωσης με την Αφρική και είχαν ταχθεί υπέρ μίας ενισχυμένης εταιρικής σχέσης με αφρικανικές χώρες.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018, 14:45