Δήλωση της βουλευτού Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υφυπουργού Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου, σχετικά με την κατάργηση και συγχώνευση δομών του Υπουργείου Οικονομικών:

«Με την δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος που συγχωνεύει και καταργεί νευραλγικές δομές του Υπουργείου Οικονομικών η ΝΔ υλοποιεί τις δεσμεύσεις της! Με το ΠΔ 84/2019 λοιπόν, ενημερωθήκαμε για την κατάργηση, μετά από 24 χρόνια, της Ειδικής Γραμματείας Σ.Δ.Ο.Ε. , την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και της νεοσυσταθείσας, αυτοτελούς Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος. Οι προαναφερόμενες υπηρεσίες μεταφέρονται ενιαία στη νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΣΔΟΕ αποτελεί υπηρεσία ”πρώτης γραμμής”, την οποία φρόντισε η ΝΔ να δυσφημίσει κατά την προεκλογική περίοδο. Τα αποτελέσματα των επιχειρησιακών δράσεων της Υπηρεσίας, σχετικά με την καταπολέμηση του Οικονομικού εγκλήματος ήταν εντυπωσιακά μέσω και διεθνών συνεργασιών, για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου και κατ’ επέκταση των πολιτών.

Αντίστοιχα, η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος που συστάθηκε με νόμο, το 2018, είναι επιφορτισμένη με τη διενέργεια ελέγχων ειδικά για υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει εισαγγελική παραγγελία, με στόχο αφενός την πιο άμεση εξέταση υποθέσεων και αφετέρου τη συγκέντρωση υποθέσεων υψηλής φοροδιαφυγής σε μία υπηρεσία κάτω από την εποπτεία και την καθοδήγηση του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα της φορολογικής συμμόρφωσης και της καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος.

Τέλος, στην ίδια Γενική Γραμματεία υπάγονται και οι διευθύνσεις της πρώην Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, υποβαθμίζοντας και δυσχεραίνοντας το ρόλο των Κτηματικών Υπηρεσιών της στην προστασία της Δημόσιας περιουσίας, αλλά και του Αιγιαλού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΝΔ δεν καθυστέρησε να δείξει το δικό της σχέδιο δράσης, υποβαθμίζοντας Ελεγκτικές Υπηρεσίες ”πρώτης γραμμής”. Η συγκέντρωση όλων αυτών των υπηρεσιών αιχμής με αντικείμενο την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος μαζί με την Δημόσια Περιουσία υποβαθμίζει τον αυτοτελή επιχειρησιακό ρόλο και των τριών ελεγκτικών σωμάτων, ενώ ενέχει και τον κίνδυνο προσθήκης γραφειοκρατικών ζητημάτων στις εν λόγω υπηρεσίες, που θα αποβαίνουν εις βάρος της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας τους.

Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την προάσπιση και διευκόλυνση του έργου των υπηρεσιών, καθώς και της αυτοτέλειάς τους, με κάθε τρόπο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης