H Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έλαβε τη Δευτέρα μέτρα για να στηρίξει τις τιμές και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, μετά την πρόσφατη βουτιά της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου.

Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, η τράπεζα αναφέρει ότι αλλάζει ελαφρώς τον μηχανισμό διακράτησης αποθεμάτων, χαμηλώνοντας το άνω όριο για τα συναλλαγματικά αποθέματα στο 55% από 60% προηγουμένως και μειώνοντας όλες τις δόσεις κατά 5 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση θα αποσύρει ρευστότητα περίπου 5,3 δισ. λιρών από την αγορά και θα προσφέρει ρευστότητα περίπου 1,4 δισ. δολαρίων στις τράπεζες, επισημαίνει η κεντρική τράπεζα.

Ο μηχανισμός διακράτησης αποθεμάτων επιτρέπει στις τράπεζες να ανταλλάξουν τις καταθέσεις σε δολάρια, ευρώ και χρυσό σε λίρες ώστε να πληρούν τις απαιτήσεις ως προς τη διακράτηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

«Τον τελευταίο καιρό, οι αγορές έχουν γίνει μάρτυρες μη υγιούς μετασχηματισμού των τιμών που δεν συνάδει με την οικονομικά θεμελιώδη», αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι έχει ορίσει σταθερή ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ για τις αποπληρωμές αναπροεξοφλημένων πιστώσεων για τις εξαγωγές και τις υπηρεσίες συναλλαγματικών κερδών, που θα ισχύει έως την 1η Φεβρουαρίου 2018.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης