Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών, το Ευρωβαρόμετρο δημοσίευσε έρευνα για το επίπεδο της εμβολιαστικής συνείδησης των Ευρωπαίων πολιτών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, πάνω από το 80% των πολιτών της ΕΕ θεωρεί τα εμβόλια αποτελεσματικά για την υγεία και συμβουλεύεται τη γνώμη των γιατρών για τους εμβολιασμούς, αλλά σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν εσφαλμένα ότι τα εμβόλια προκαλούν παρενέργειες, γι’ αυτό κάποιοι τα αποφεύγουν.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το  90% των Ελλήνων και τον Ελληνίδων θεωρεί τα εμβόλια ως αποτελεσματικό τρόπο για την πρόληψη των λοιμωδών ασθενειών. Συνολικά στην ΕΕ το ποσοστό αυτό είναι 86%. Το 37% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί την τελευταία πενταετία, ενώ το 38% όχι. Επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία (94%) απάντησε ότι συμβουλεύεται και εμπιστεύεται επαγγελματίες του τομέα της υγείας για να βρίσκει πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς. Πάντως, το Eυρωβαρόμετρο καταλήγει και σε μια ανησυχητική διαπίστωση, καθώς το 48% των Ευρωπαίων πιστεύει, εσφαλμένα, ότι τα εμβόλια προκαλούν συχνά σοβαρές παρενέργειες. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 41%.

«Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται ακόμα μεγάλες προσπάθειες για τη βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης και για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν.

Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα διοργανώσουν παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τον εμβολιασμό στις 12 Σεπτεμβρίου 2019, στις Βρυξέλλες. «Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα πολιτικής υποστήριξης υπέρ του εμβολιασμού, της σημασίας των ερευνών για καλύτερα εμβόλια, και της ανάγκης εξασφάλισης ισότιμης πρόσβασης στα εμβόλια για όλους», τόνισε ο Γίρκι Κατάινεν και πρόσθεσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο εμβολιασμός είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα μέτρα δημόσιας υγείας μέχρι σήμερα. Τα εμβόλια όχι μόνο προλαμβάνουν πολλές ασθένειες και σώζουν ανθρώπινες ζωές, αλλά μειώνουν και τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Εδώ και δύο αιώνες έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά. Αυτό είναι γεγονός και όχι άποψη». Ακριβώς αυτή είναι η δημοσιονομική διάσταση του θέματος, η οποία όμως είναι ουσιαστική.

Στη χώρα μας δυστυχώς,  τα εμβόλια αντί να εντάσσονται στις δαπάνες πρόληψης και δημόσιας υγείας όπου ανήκουν, αποτελούν μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης. Δηλαδή, εντάσσονται στη θεραπεία και την περίθαλψη, τις δαπάνες της οποίας μειώνουν όπως επισημαίνει και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Το γεγονός αυτό, δημιουργεί μια σειρά από παρενέργειες, πρώτα και κύρια στην επάρκεια της φαρμακευτικής δαπάνης με επακόλουθο τις τεράστιες υπερβάσεις που δημιουργούνται.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον ΟΟΣΑ, τα εμβόλια αποτελούν μέρος των δαπανών πρόληψης και Δημόσιας Υγείας. Γι΄αυτό εντάσσουν τη δαπάνη τους στην Πρόληψη των μεταδοτικών Νοσημάτων (HC6.3 Prevention of communicable diseases) και στα Προγράμματα Ανοσοποίησης (HC6.2 Immunisation Programs). Τα εμβόλια αποτελούν πρόληψη και όχι θεραπεία νόσου, άρα δεν εμπίπτουν στην έννοια της φαρμακευτικής περίθαλψης και δαπάνης, η οποία είναι η χρήση και η δαπάνη φαρμακευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία νόσων και επιπλοκών αυτών.

Εν όψει της παγκόσμιας συνόδου κορυφής για τους εμβολιασμούς, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διορθώσει αυτή τη στρέβλωση, να εντάξει σε ειδικό κονδύλι το κόστος των εμβολίων στον προϋπολογισμό της δημόσιας υγείας και της πρόνοιας, και να αυξήσει την εμβολιαστικά κάλυψη με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δημόσιας υγείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης