Το νέο πρόγραμμα εργασίας που προσδιορίζει πώς θα δαπανηθούν 30 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας “Ορίζοντας 2020” κατά την περίοδο 2018-2020, παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται 2,7 δισ. ευρώ για την προώθηση ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας. Νέα κεντρική επιδίωξη είναι η μικρότερη πολυδιάσπαση της έρευνας και η εστίασή της σε τομείς όπου μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερος κοινωνικός αντίκτυπος για τους πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο “Ορίζοντας 2020” (Horizon 2020), το πρόγραμμα της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας, στηρίζει την επιστημονική αριστεία στην Ευρώπη και έχει συμβάλει στην επίτευξη σημαντικών επιστημονικών ανακαλύψεων, όπως η ανακάλυψη εξωπλανητών και των βαρυτικών κυμάτων.

Την επόμενη τριετία, η χρηματοδότηση της έρευνας θα επιδιωχθεί να έχει μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο, εστιάζοντας σε θέματα όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, η καθαρή ενέργεια και η ψηφιακή οικονομία.

Ο “Ορίζοντας 2020” θα προσανατολιστεί, επίσης, περισσότερο στην προώθηση καινοτομιών αιχμής που θα δημιουργήσουν νέες αγορές. Επιπλέον, θα αξιοποιήσει καλύτερα τα βραβεία “Ανταποκρίσου στην πρόκληση και νίκησε”, που απονέμει για την εξεύρεση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων σε πιεστικά προβλήματα των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο πρόγραμμα εργασίας για την περίοδο 2018-2020 θα στηρίξει βασικές πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ:

– Μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή: 3,3 δισ. ευρώ.

– Κυκλική οικονομία: 1 δισ. ευρώ.

– Ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και των ευρωπαϊκών υπηρεσιών: 1,7 δισ. ευρώ.

– Ασφάλεια: 1 δισ. ευρώ.

– Μετανάστευση: 200 εκατ. ευρώ.

Επίσης, 2,2 δισ. ευρώ θα διατεθούν για έργα καθαρής ενέργειας σε τέσσερις τομείς: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, ηλεκτροκίνηση και τεχνολογίες αποθήκευσης.

Παράλληλα, ο “Ορίζοντας 2020” θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την “επιστήμη που έχει οδηγό την περιέργεια” (δηλαδή τη “βασική επιστήμη” ή “έρευνα αιχμής”).

Το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) για το 2018 θα στηρίξει άριστους ερευνητές με 1,86 δισ. ευρώ. Οι “Δράσεις Marie Skłodowska-Curie”, που χρηματοδοτούν υποτροφίες για ερευνητές σε όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας τους, θα ενισχυθούν με 2,9 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών.

Το νέο πρόγραμμα εργασίας ενισχύει, ακόμη, τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, επενδύοντας πάνω από 1 δισ. ευρώ σε 30 πρωτοβουλίες σε τομείς αμοιβαίου οφέλους με άλλες χώρες.

Εξάλλου, ποσό 2 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της ανοικτής επιστήμης και 600 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο ευρωπαϊκό “νέφος” ανοικτής επιστήμης, την ευρωπαϊκή υποδομή δεδομένων και την υπολογιστική υψηλών επιδόσεων.

Ο “Ορίζοντας 2020” είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία, με προϋπολογισμό ύψους 77 δισ. ευρώ για επτά χρόνια (2014-2020).

Έως τον Οκτώβριο του 2017 έχει δώσει πάνω από 15.000 επιχορηγήσεις, συνολικού ύψους 26,65 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 3,79 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα με την έγκριση του προγράμματος εργασίας 2018-2020 για τον “Ορίζοντα 2020” εγκρίθηκε το πρόγραμμα εργασίας της Ευρατόμ για το 2018, το οποίο προβλέπει επενδύσεις 32 εκατ. ευρώ στην έρευνα για τη διαχείριση και τη διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης