Αναταραχή στην αγορά πετρελαίου προκάλεσε η ανακοίνωση μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία από τον Βλ. Πούτιν. Οι αγορές αντιλαμβάνονται πλέον ότι οι ελπίδες για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία πριν την έλευση του χειμώνα σχεδόν έχουν μηδενιστεί και αντιδρούν ανάλογα.

Κάτω από το κλίμα που διαμορφώνεται οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν και μάλιστα με τέτοια ένταση που προδιαγράφει μια σχετικά ανοδική περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αργό Brent σημείωσε άλμα 2,96% στα 93,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 3,07% στα 86,52 δολάρια το βαρέλι.

«Άλμα» έως και 10% το φυσικό αέριο μετά το διάγγελμα του Πούτιν

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου κινούνται ανοδικά την Τετάρτη, καθώς οι traders αξιολογούν την ασφάλεια του χειμερινού εφοδιασμού την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε μερική επιστράτευση και καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το κλίμα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου παράδοσης Οκτωβρίου – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – σημειώνει άνοδο 7,6% στα 209 ευρώ η μεγαβατώρα. Νωρίτερα, “άγγιξε” κέρδη 10% στα 213 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η ενεργειακή κρίση, η οποία έχει διατηρήσει τις τιμές πάνω από επτά φορές υψηλότερα από τα τυπικά εποχικά τους επίπεδα, έχει ήδη φέρει την ευρωπαϊκή οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης. Τα κράτη λαμβάνουν ιστορικά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει επαρκής παροχή ενέργειας με την επίσημη περίοδο θέρμανσης να ξεκινά τον επόμενο μήνα.  

Τι ρόλο παίζουν τα αυξημένα αποθέματα

Ένα θετικό στοιχείο για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι η σταθερή πλήρωση των αποθεμάτων, μ τις αποθήκες να είναι γεμάτες κατά 86%, πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας. Αυτό παρέχει κάποιο “μαξιλάρι” σε περίπτωση που η ρωσική προσφορά μειωθεί περαιτέρω.

Οι ισχυρές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) συνέβαλλαν επίσης στην αποκλιμάκωση των τιμών από τα υψηλά επίπεδα του Αυγούστου.   Όμως ένας ασυνήθιστα κρύος χειμώνας θα μπορούσε γρήγορα να εξαντλήσει αυτά τα αποθέματα. Η αναπλήρωσή τους θα είναι ακόμη πιο δύσκολη για την Ευρώπη το επόμενο έτος, επειδή θα μείνει χωρίς τις συνήθεις ποσότητες του ρωσικού φυσικού αερίου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης