Η νίκη του Μπόρις Τζόνσον δεν σημαίνει το τέλος της αβεβαιότητας για τη βρετανική οικονομία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019, 12:22
Η νίκη του Μπόρις Τζόνσον δεν σημαίνει το τέλος της αβεβαιότητας για τη βρετανική οικονομία

Η συντριπτική νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές ανοίγει οριστικά τον δρόμο για την υλοποίηση του Brexit μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, γεγονός που αναμένεται να δώσει μια ανάσα στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Αλλά ακόμη κι αν ο ηγέτης των Τόρις κατορθώσει να υλοποιήσει γρήγορα την υπόσχεσή του, η βρετανική οικονομία δεν είναι έτοιμη να δει το τέλος της αβεβαιότητας, διότι αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι μακροχρόνιες και δύσκολες, πολύμηνες, αν όχι πολυετείς, εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βραχυπρόθεσμα, οι επενδυτές έδειξαν κατενθουσιασμένοι με το αποτέλεσμα της κάλπης: η λίρα, το βαρόμετρο των αγορών για το Brexit, εκτοξεύθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ξεπερνώντας το φράγμα του 1,35 δολαρίου.

Παρόλο που μεγάλος αριθμός επικεφαλής επιχειρήσεων ψήφισε κατά της εξόδου από την Ε.Ε., οι περισσότεροι ανάμεσά τους, με πρώτο το City, ζητούν τώρα να ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit επισκιάζει τόσο τις οικονομικές προοπτικές όσο και το ίδιο το επιχειρείν.

Η Κάρολιν Φέρμπερν, γενική διευθύντρια της CBI, της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, έσπευσε να καλέσει μέσω του Twitter τον Μπόρις Τζόνσον «να χρησιμοποιήσει την ισχυρή εντολή του για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να βάλει τέλος στον κύκλο της αβεβαιότητας» για το Brexit.

Η μεγάλη πλειονότητα των Συντηρητικών «θα επιτρέψει στην οικονομία να αναπνεύσει, κάτι που χρειαζόταν τόσο πολύ, κατά τη διάρκεια των προσεχών έξι μηνών», εκτιμά ο Σάμιουελ Τομπς, οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics.

Πέραν του Brexit, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει επίσης «να βάλει τέλος σε μία δεκαετία λιτότητας και η οικονομία θα πρέπει να λάβει σύντομα μεγάλη δημοσιονομική τόνωση», σύμφωνα με τη Ρουθ Γκρέγκορι του Capital Economics.

Οι Συντηρητικοί έχουν υποσχεθεί να ρίξουν στην οικονομία εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες σε επενδύσεις, κυρίως στα νοσοκομεία και στις μεταφορές, δεσμευόμενοι για μία «επανάσταση στις υποδομές», με κίνδυνο να προκαλέσουν άλμα του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος.

Σε ό,τι αφορά στη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου για την ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2050, οι Συντηρητικοί εμφανίζονται πολύ πιο φειδωλοί από τους Εργατικούς, που είχαν υποσχεθεί μία «Πράσινη Συμφωνία» και επενδύσεις ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων λιρών κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης.

Βραδεία ανάπτυξη

Ο Τζόναθαν Πορτ, οικονομολόγος του think tank για το Brexit The UK in a changing Europe, δεν περιμένει θεαματικό άλμα. Δεν προβλέπει ένα «τσουνάμι επενδύσεων», όπως έχει υποσχεθεί ο Μπόρις Τζόνσον, και αν υπάρξει «ίσως μία αύξηση της κατανάλωσης - ή της δραστηριότητας του στεγαστικού τομέα, θα είναι ασήμαντη».

Κατά τη γνώμη του, «η βρετανική οικονομία θα παραμείνει σε κατάσταση βραδείας ανάπτυξης».

«Οι Συντηρητικοί προβλέπουν αυξήσεις δημοσίων δαπανών, αλλά όχι επαρκείς για την ισοφάριση των ζημιών που υπέστη ο δημόσιος τομέας τα τελευταία αυτά 10 χρόνια» καταλήγει ο αναλυτής.

Με τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε ο Μπόρις Τζόνσον, το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, περιλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας, θα αποχωρήσει από την Ένωση έπειτα από μία μεταβατική περίοδο ενός έως τριών ετών για να μη διατηρήσει παρά μία «συμφωνία περιορισμένου ελευθέρου εμπορίου»

Το κέντρο The UK in a changing Europe προβλέπει ότι η συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον είναι πιθανόν να προκαλέσει τη μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 2,3% έως 7%, σε σχέση με αυτό που θα συνέβαινε εάν παρέμενε στην Ένωση, σε μία περίοδο 10 ετών. Η εκτίμηση αυτή είναι κοντά στις εκτιμήσεις της βρετανικής κυβέρνησης που περιέχονται σε έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν από έναν χρόνο.

Μακροπρόθεσμα, το πραγματικό διακύβευμα θα είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων για νέα συμφωνία ελευθέρου εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε., διότι θα ορίσει για δεκαετίες τη σχέση της χώρας με τον βασικό της εμπορικό εταίρο, ακόμη κι αν η κυβέρνηση Τζόνσον στηρίζει μεγάλες ελπίδες στις διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το CBI ζητεί η μελλοντική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου να μειώσει όσο είναι δυνατόν τους δασμούς και τις ποσοστώσεις για τη διατήρηση της ροής των συναλλαγών με τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τζόναθαν Πορτ παρατηρεί ότι, ακόμη κι αν η μελλοντική συμφωνία με την Ε.Ε. περιλαμβάνει πολύ χαμηλούς ή και καθόλου δασμούς, ούτε ποσοστώσεις στις συναλλαγές ανάμεσα στη βρετανική νήσο και την ευρωπαϊκή ήπειρο, οι οικονομικές επιπτώσεις δεν θα είναι αμελητέες.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019, 13:30