Σε επίπεδα, που είχαν να συναντήσουν εδώ και χρόνια, οδηγούνται οι τιμές βασικών εμπορευμάτων και ειδικά των μετάλλων του πετρελαίου. Αιτία οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον απέναντι στους μεγάλους «αντιπάλους» της.

Η επιβολή κυρώσεων σε ρωσικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και η Rusal, κορυφαία παραγωγός αλουμινίου, έχουν ήδη κάνει αισθητό των αντίκτυπό τους στην αγορά μετάλλων.
Η προοπτική νέων κυρώσεων στο Ιράν, σημαντική πετρελαιοπαραγωγό χώρα, αρχίζει και εκείνη, όμως, να γίνεται ορατή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τιμή του αλουμινίου παρουσίασε σήμερα άνοδο έως και 5% στα 2.664,50 δολάρια ανά μετρικό τόνο, τα υψηλότερα επίπεδα από το 2011, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Βρίσκεται ήδη έτσι 30% υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα, στα οποία βρισκόταν στις 5 Απριλίου- την τελευταία ημέρα πριν ανακοινωθούν οι κυρώσεις κατά των Ρώσων ολιγαρχών, που βρίσκονται στο στενό κύκλο του προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ειδικοί προειδοποιούν για περαιτέρω άνοδο κοντά στα 3.000 δολάρια- επίπεδα, που θα συνιστούσαν υψηλά δεκαετίας.

Ακόμη περισσότερη ώθηση έχει δοθεί σήμερα στην τιμή του νικελίου, που με ένα άλμα 9,3% σκαρφάλωσε στα 16.690 δολάρια, τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Νομίζω ότι η ιστορία της Rusal δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί» προειοδοποίησε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Alcoa, Ρόι Χάρβεϊ, προσθέτοντας πως οι επιπτώσεις των κυρώσεων στην αγορά δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως αισθητές.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματά της η Alcoa, η μεγαλύτερη παραγωγός αλουμινίου των ΗΠΑ, προέβλεψε έλειμμα τόσο αλουμινίου όσο και αλουμίνας στην αγορά.
Η αλουμίνα (οξείδιο του αργιλίου) είναι το βασικό ενδιάμεσο προϊόν της μεταλλουργίας του αλουμινίου.

Από την πλευρά του αναλυτής της Societe Generale χαρακτήρισε «εύλογη» την έως τώρα αντίδραση της αγοράς στις ρωσικές κυρώσεις και δεν απέκλεισε περαιτέρω άνοδο.

Πάνω από τα 74 δολάρια το βαρέλι- υψηλά τριών και πλέον ετών- οδηγείται και το πετρέλαιο υπό το φόβο κυρώσεων στο Ιράν.
Ο Λευκός Οίκος αποφεύγει μέχρι στιγμής να ανοίξει τα χαρτιά του σε αυτό το μέτωπο.

naftemporiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης