Οι ΗΠΑ τηρούν στάση αναμονής για το εάν θα χρησιμοποιήσουν τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου τους για να σταθεροποιήσουν τις αγορές πετρελαίου μετά τις επιθέσεις το σαββατοκύριακο στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες πως φαίνεται ότι το Ιράν είναι πίσω από τις επιθέσεις στις σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις αλλά τόνισε ότι δεν επιθυμεί να πάει σε πόλεμο. Οι επιθέσεις οδήγησαν σε άλμα τις τιμές του πετρελαίου και κλιμάκωσαν τους φόβους για νέα σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο ότι, εάν κριθεί απαραίτητο, θα χρησιμοποιήσει τα στρατηγικά της αποθέματα – τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο που περιλαμβάνουν περίπου την ποσότητα που οι ΗΠΑ καταναλώνουν σε έναν μήνα. Μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

«Αναφορικά με τις αγορές ενέργειας, ο πρόεδρος μού έδωσε οδηγίες να αποδεσμεύσω πετρέλαιο από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου, εάν χρειαστεί κάτι τέτοιο, για να αντισταθμιστεί η όποια πιθανή αναταραχή», δήλωσε ο Πέρι σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στη Βιένη.

«Κοιτώντας όμως τα νούμερα για την παραγωγή είμαστε βέβαιοι ότι οι αγορές είναι καλά εφοδιασμένες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς εάν υπάρχει η πιθανότητα οι ΗΠΑ να μην χρησιμοποιήσουν καθόλου τα στρατηγικά αποθέματα, ο Πέρι δήλωσε: «Ω, σίγουρα, το ‘Εάν χρειαστεί’ είναι ένας αρκετά ευέλικτος όρος».

Οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί το 5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Δύο πηγές που ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Saudi Aramco δήλωσαν ότι ίσως χρειαστούν μήνες για να εξομαλυνθεί η παραγωγή πετρελαίου της χώρας.

Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για εβδομάδες. Ο Πέρι αρνήθηκε να κάνει κάποια εκτίμηση.

«Δεν γνωρίζω εάν μπορεί κανείς να σας δώσει με σαφήνεια –μέσα σε λιγότερο από 72 ώρες, ας πούμε για να είμαστε ασφαλείς, από τότε που συνέβη το γεγονός– το χρονικό διάστημα», δήλωσε.

«Φυσικά, έχουμε ακούσει από μέσα ενημέρωσης με ελεύθερη πρόσβαση, για δύο με τρεις εβδομάδες…για την αποκατάσταση των ζημιών. Άρα θα έλεγα ότι, έως ότου δείτε κάτι διαφορετικό στον Τύπο, θα εξυπηρετηθείτε καλύτερα εάν επικοινωνήσετε με κάποιον στο βασίλειο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης