Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, σχετικά με τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ που δείχνει μείωση της τάξης του 7% στις αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πτωτική τάση καταγράφεται στον προγραμματισμό των αεροπορικών αφίξεων για το 2019. Αν επιβεβαιωθεί αυτή η τάση, τότε μιλάμε για 1,3 εκ. λιγότερους επισκέπτες σε σχέση με το 2018. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της υπεφορολόγησης του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα:

«Τα στοιχεία της μελέτης του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται πτωτική τάση της τάξης του 7%  στον προγραμματισμό των αεροπορικών αφίξεων για το 2019, προκαλούν ανησυχία. Είναι ένα σήμα κινδύνου για τον τουρισμό μας.

Αν επιβεβαιωθεί αυτή η τάση, τότε μιλάμε για 1,3 εκ. λιγότερους επισκέπτες σε σχέση με το 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μειωμένη ζήτηση των αεροπορικών κρατήσεων για την Ελλάδα είναι πολυπαραγοντική. Ο κύριος λόγος, όμως, είναι η μειωμένη ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας, που οφείλεται στην υπερφορολόγηση.

Με ΦΠΑ στην εστίαση στο 24%, στη διαμονή στο 13% δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί απέναντι σε άλλες χώρες. Το τουριστικό μας προϊόν είναι, πλέον, ακριβό σε σχέση με χώρες όπως η Τουρκία , η Κύπρος, η Κροατία αλλά και η Ιταλία ή η Ισπανία. Οι υπέρμετροι φόροι στις επιχειρήσεις και ο φόρος διανυκτέρευσης έχουν κόστος, που μετακυλίεται στον τουρίστα.

Είναι, πλέον, ξεκάθαρο ότι η επιλογή της κυβέρνησης να επιβάλει νέους φόρους στον τουρισμό, αρχίζει να λειτουργεί εις βάρος μας.

Η Νέα Δημοκρατία θα ανακόψει αυτή την πορεία φθοράς και υποχώρησης του τουρισμού μας. Με μείωση των φόρων, με μείωση του ΦΠΑ στη εστίαση στο 13%, κατάργηση του φόρου διανυκτέρευσης και σταδιακή μετάβαση σε ένα ΦΠΑ της τάξης του 11% για όλο το τουριστικό πακέτο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης