Ο εμπορικός πόλεμος που απειλεί ν’ αρχίσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί πολιτικό ρήγμα στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, σύμφωνα με το «Politico».

Σύμφωνα με τις απόψεις που διατυπώνουν Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου, αλλά και στρατηγιστές του κόμματος, υπάρχει ενδεχόμενο υπονόμευσης των προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να διατηρηθεί πολιτικός έλεγχος από το αναφερόμενο κόμμα, τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όσο και της Γερουσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ρεπουμπλικάνοι σχεδιάζουν κατά τον προεκλογικό αγώνα για τις ενδιάμεσες εκλογές στο Κογκρέσο (αρχές Νοεμβρίου) να επικεντρώσουν θετικά την προσπάθειά τους στην πολιτική αντιστάθμιση της χαμηλής δημοτικότητας του Τραμπ μέσω της οικονομίας. Έτσι, ενδιαφέρονται άμεσα προκειμένου να δώσουν έμφαση στην ενίσχυση του χρηματιστηρίου, στο χαμηλό ποσοστό ανεργίας, αλλά και στην φορολογική μεταρρύθμιση την οποία προώθησαν. Ωστόσο, η αναφορά που έκανε το Σάββατο ο Τραμπ για το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, που ακολούθησε την εξαγγελία του για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα κι αλουμινίου στις ΗΠΑ, είναι ενδεχόμενο ν’ αδρανοποιήσει την παραπάνω προεκλογική στρατηγική, όπως φοβούνται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

«Στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει με την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, οι Αμερικανοί βιομήχανοι, οι επιχειρήσεις, αλλά και οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα, πληρώνοντας πιο ακριβά τον χάλυβα, αλλά και τα προϊόντα του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Όριν Χατς πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας. Ο ίδιος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάρτιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή του φορολογικού κώδικα στις ΗΠΑ. «Μία τέτοια εξέλιξη θα υποβαθμίσει ουσιαστικά τα θετικά αποτελέσματα της φορολογικής μεταρρύθμισης», για την οποία δώσαμε μία πραγματική πολιτική μάχη, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χατς.

«Υπάρχει ένα ρεαλιστικό απλό πλαίσιο για τις ενδιάμεσες εκλογές: Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να τρέξουν πολλά θέματα. Ωστόσο, η επιβολή δασμών έρχεται σε αντίθεση με το οικονομικό μήνυμά μας», εξήγησε ο Ντάγκλας Χολτζ-Ίακιν, που είναι πρόεδρος της ομάδας δράσης (American Action Forum), ενώ έχει διατελέσει διευθυντής στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνθήκες εμπορικής σύγκρουσης που καλλιεργούνται γύρω από το πλαίσιο εισαγωγής προϊόντων στην αγορά των ΗΠΑ μπορεί να ενισχύουν θετικά το πολιτικό προφίλ του προέδρου Τραμπ ως προς τον σκληρό πυρήνα των συντηρητικών ψηφοφόρων του. Ωστόσο, από την άλλη μεριά, κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση με την γενική προεκλογική στόχευση του κόμματος για τις ενδιάμεσες εκλογές, έναντι μιας θετικής δημοσκοπικής προοπτικής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στο επίπεδο του Κογκρέσου, όπως επισημαίνουν δύο πηγές, στοχευμένες εμπορικά ενέργειες μόνο κατά της Κίνας μπορεί να γίνουν κοινοβουλευτικά αποδεκτές, ενώ από την άλλη μεριά η διερεύνηση από την κυβέρνηση Τραμπ ενός πλαισίου εφαρμογής εμπορικών αντιμέτρων θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Οι εμπορικές κυρώσεις θα δώσουν στους Δημοκρατικούς ένα ρεαλιστικό κίνητρο άσκησης δριμείας κριτικής κατά του Τραμπ, την ίδια περίοδο, που οι Ρεπουμπλικάνοι θα προσπαθούν να παρουσιάσουν την οικονομική πολιτική που ακολούθησαν κατά τις δύο προηγούμενες προεδρικές θητείες ως καταστροφική για την αμερικανική οικονομία.

Από την μεριά τους, Δημοκρατικοί γερουσιαστές που κινδυνεύουν να μην εκλεγούν έσπευσαν διπλωματικά να χαιρετίσουν την πρωτοβουλία του Τραμπ, η οποία μπορεί να βοηθήσει την τοπική βιομηχανία στις πολιτείες τους. «Μου αρέσει αυτό που ο πρόεδρος προσπαθεί να κάνει στον τομέα αυτόν. Το ελεύθερο εμπόριο δεν είχε θετικά αποτελέσματα για την Δυτική Βιρτζίνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζο Μάντσιν από την Δυτική Βιρτζίνια.

Οι προβληματισμοί στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα προκλήθηκαν μετά την εξαγγελία του Τραμπ για την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που εισάγεται στις ΗΠΑ, ακόμη και μέσα στην εβδομάδα. Ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε την Παρασκευή στο Twitter: «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι για καλό», συμπληρώνοντας «εύκολο να νικήσεις». Το Σάββατο, ο ίδιος επέστρεψε απειλώντας τις χώρες, που υποστηρίζουν την τιμωρία των ΗΠΑ για εμπορικό προστατευτισμό. «Εάν η ΕΕ επιθυμεί την περαιτέρω αύξηση των μεγάλων δασμών και των εμποδίων σε βάρος των αμερικανικών εταιριών που δραστηριοποιούνται εκεί, θα προχωρήσουμε απλά στην επιβολή ενός φόρου στα αυτοκίνητά τους, που εισάγονται ελεύθερα στις ΗΠΑ. Καθιστούν αδύνατη την πώληση αμερικανικών αυτοκινήτων (κι άλλων προϊόντων) στις αγορές τους. Πρόκειται για μία μεγάλη εμπορική ανισότητα», έγραψε ο ίδιος.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ υποστηρίζουν από την πλευρά τους, ότι οι Ρεπουμπλικάνοι που τάσσονται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου έχουν παρανοήσει αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι ίδιοι τονίζουν ότι προσπαθεί να καταπολεμήσει τις φθηνές εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, προκειμένου να ενισχύσει τις αμερικανικές βιομηχανίες στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μάικ Λι (Γιούτα) χαρακτήρισε τους προτεινόμενους δασμούς του Τραμπ ως «μία θανατηφόρα αύξηση φόρου για τις θέσεις εργασίας». Ο Γερουσιαστής Μπέν Σέις (Νεβάδα) υποστήριξε ότι «θα μειώσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ».

Ακόμη και οι υποστηρικτές του Τραμπ, Λάρι Κάντλου, Άρθουρ Λαφέρ και Στέφεν Μουρ υποστήριξαν το Σάββατο στο CNBC ότι: «ακόμη κι αν οι δασμοί διασώσουν καθεμιά από τις 140.000 θέσεις εργασίας στον τομέα του χάλυβα στις ΗΠΑ θέτουν σε κίνδυνο πέντε εκατομμύρια βιομηχανικές θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον χάλυβα».

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ξαναδεί «αυτή την ταινία πριν και ξέρουν ότι το τέλος δεν είναι καλό», είπε ο Χολτζ-Ίακιν που έχει εργαστεί στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ. «Ήμουν στον Λευκό Οίκο για τους δασμούς χαλκού και στο τέλος υπήρξαν αντίποινα κατά των ΗΠΑ», παρατήρησε ο ίδιος.

Από την άλλη μεριά, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων συμφωνούν στην καθοριστική σημασία που θα έχει για την διατήρηση της πλειοψηφίας τους στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα η προεκλογική προσπάθεια διεκδίκησης των ψήφων της μεσαίας τάξης, αλλά και η πολιτική προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην φορολογία. Ωστόσο, ένας εμπορικός πόλεμος κατά την άποψη των Ρεπουμπλικάνων θα κάνει πιο δύσκολη την προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους υπό την παραδοσιακή πολιτική λογική ότι οι ίδιοι προωθούν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ενώ οι Δημοκρατικοί επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία.

Το προεκλογικό κλίμα για τους Ρεπουμπλικάνους αναμένεται να επιβαρυνθεί κι από ενδεχόμενες εξελίξεις στην έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ, αλλά κι από τις δικαστικές διαδικασίες που θα βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως έχει γνωστοποιηθεί, η δίκη του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, αναμένεται ν’ αρχίσει στα μέσα Σεπτεμβρίου, περίοδο κατά την οποία θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο προεκλογικός αγώνας.

Πηγή: Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης