Έτοιμες να βρουν εναλλακτικές λύσεις στη χρήση του δολαρίου για τις συναλλαγές με αφρικανικές εταιρείες και χώρες, εμφανίζονται οι ρωσικές εταιρείες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του εμπορικού επιμελητηρίου Ρωσίας – Ζιμπάμπουε, Ντμίτρι Μαζέπιν.

«Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα νομίσματα στην Αφρική», δήλωσε ο Μαζέπιν στο RT, ο οποίος είναι συνιδιοκτήτης της Uralkali, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής λιπασμάτων στη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, οι ρωσικές αρχές είχαν ανακοινώσει τα σχέδιά τους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποδολαριοποίηση της οικονομίας της χώρας. Το κλειδί του σχεδίου είναι η χρήση ρουβλίων να γίνει πιο κερδοφόρα για τους ρώσους εξαγωγείς.

Σκοπός του μέτρου είναι να προστατευτεί η ρωσική οικονομία από τις επερχόμενες αμερικανικές κυρώσεις που απειλούν να απαγορεύσουν την επένδυση σε ρωσικά κρατικά ομόλογα, καθώς και για να αποκόψει τη χώρα από τις συναλλαγές με δολάριο.

Ο αξιωματούχος τονίζει ωστόσο ότι οι ρωσικές εταιρείες ακόμη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις συναλλαγές τους με την Αφρική, με το ζήτημα της αποθήκευσης και των μεταφορών (logistics) να είναι ένα από τα κυριότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν έχουν όλες οι αφρικανικές χώρες πρόσβαση στη θάλασσα ή τον ωκεανό. Δεν έχουν όλες οι περιοχές σιδηροδρόμους«, δηλώνει ο Μαζέπιν, εξηγώντας ότι οι ρωσικές εταιρείες πρέπει να οργανώσουν περίπλοκες αλυσίδες μεταφορών.

Το ζήτημα των οικονομικών εγγυήσεων αποτελεί ένα ακόμη «αγκάθι» για τους επιχειρηματίες.

«Είναι σημαντικό να καταλήξουμε σε έναν τρόπο πληρωμής καθώς οι περισσότερες χώρες είναι πολύ ασταθείς οικονομικά», δηλώνει ο Μαζέπιν, συμπληρώνοντας ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί είτε με τη χρήση τραπεζικών μηχανισμών, είτε με την προμήθεια σε καθυστερημένες πληρωμές.

«Ωστόσο, η δεύτερη επιλογή έχει κάποια ρίσκα», εξηγεί.

Πηγή: Sputnik 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης