Το μερίδιο του δολαρίου ΗΠΑ στο κρατικό επενδυτικό της fund των 125 δισ. δολαρίων σχεδιάζει η Ρωσία, μετά από μία χρονιά κατά την οποία η κεντρική της τράπεζα πραγματοποίησε μια σημαντική στροφή απομάκρυνσης από αμερικανικά assets.

«Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι ένας από τους παράγοντες – κλειδιά για την αλλαγή της σύνθεσης των αποθεματικών μας», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Βλάντιμιρ Κόλιτσεφ σε εκπροσώπους του Τύπου την Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μπορώ να δηλώσω σίγουρα ότι το ποσοστό του δολαρίου θα μειωθεί και άλλα αποθετικά νομίσματα θα εξεταστούν, μεταξύ αυτών το κινεζικό γουάν, αλλά και νομίσματα άλλων χωρών», ανέφερε. Η αλλαγή θα συντελεστεί μέσα στο επόμενο έτος.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας θα εξετάσει την αύξηση των τακτικών αγορών συναλλάγματος για το κρατικό funs σε ευρώ, αντικαθιστώντας μέρος των δολαρίων που συνεχίζει να αγοράζει μέχρι σήμερα, πρόσθεσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός.

Ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν πιέζει για τη μείωση της εξάρτησης της Ρωσίας από το δολάριο, ειδικά μετά την υιοθέτηση, τα τελευταία χρόνια, κυρώσεων κατά της Μόσχας από πλευράς ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας “ξεφορτώθηκε” 100 δισ. δολάρια σε assets αποτιμώμενα σε δολάρια, προς όφελος άλλων, αποτιμώμενων σε ευρώ και γουάν.  Η Ρωσία έγινε έτσι ο μεγαλύτερος κάτοχος αποθεμάτων κινεζικού γουάν στον κόσμο.

Το Εθνικό Fund Ευμάρειας, όπως ονομάζεται, το οποίο αποτελεί μέρος του αποθεματικού της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, έφτασε τα 124,5 δισ. δολ., κυρίως λόγω των εισροών εσόδων από το πετρέλαιο.

Η σημερινή σύνθεση του fund είναι 40% δολάριο, 30% ευρώ και 6% βρετανική λίρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης