Η ρωσική κυβέρνηση θα αγοράσει από την Κεντρική τράπεζα της Ρωσίας το μετοχικό πακέτο της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της Sberbank με κονδύλια του Ταμείου Εθνικής Ευημερίας (ΤΕΕ) με όρους αγοράς, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ρωσίας εκπόνησαν σχετικό νομοσχέδιο το οποίο και παρουσίασαν στην κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία για την μεταβίβαση του 50%+1 των μετοχών της Sberbank στην κυβέρνηση θα αρχίσει τον Απρίλιο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δικές του πηγές.

Η πώληση της Sberbank στην κυβέρνηση θα επιτρέψει να αρθούν ζητήματα που έχουν σχέση με σύγκρουση συμφερόντων και να υπάρξουν ίσες αποστάσεις του κεντρικού ρυθμιστή από τους συμμετέχοντες στην χρηματιστηριακή αγορά, επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ρωσίας εκφράζουν την σύμπνοια τους σε ότι αφορά στα ζητήματα υποστήριξης των προτεραιοτήτων και της στρατηγικής της Sberbank και εκτιμούν ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθεί η πολιτική ανάπτυξης της, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι η εξαγορά του ποσοστού της Sberbank δεν θα ακυρώσει τα επενδυτικά σχέδια του ΤΕΕ σε έργα υποδομών.

Με βάση τις τρέχουσες τιμές αγοράς των μετοχών, η αξία του 50% της Sberbank ανέρχεται στα 2,8 τρισεκατομμύρια ρούβλια.

Το κράτος μέσω της Κεντρικής Τράπεζας κατέχει το 50%+1 των μετοχών της Sberbank. Οι μετοχές της τράπεζας βρίσκονται σε δημόσια προσφορά και είναι από τις πιο ρευστοποιήσιμες μετοχές στο Χρηματιστήριο της Μόσχας. Το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών free float ανήκει σε ξένους επενδυτές από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Πηγές: https://ru.reuters.com/ – TASS

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης