Οι Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξετάζουν αυτή την εβδομάδα την πορεία της συμφωνίας ΕΕ-Ιαπωνίας, που θα είναι η μεγαλύτερη ως τώρα, τη διαμόρφωση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ 2020-2027, τη συμμετοχική χρηματοδότηση (crowdfunding) ως εναλλακτική χρηματοδότηση για τις ΜμΕ και την προετοιμασία της Ολομέλειας στο Στρασβούργο την επόμενη εβδομάδα.

Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου αναμένεται να προτείνει την συγκατάθεση του ΕΚ για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ΕΕ-Ιαπωνίας, της μεγαλύτερης διμερούς συμφωνίας που έχει συναφθεί ως τώρα, η οποία θα καλύπτει το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού θα τοποθετηθεί στην ενδιάμεση έκθεση για τον πολυετή προϋπολογισμό ο οποίος επιχειρεί να απαντήσει στις μελλοντικές ανάγκες της ΕΕ δίνοντας έμφαση στη στήριξη των μειονεκτικών περιοχών, στην έρευνα, στο πρόγραμμα Erasmus+, στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Η συμμετοχική χρηματοδότηση (crowdfunding) θα απασχολήσει την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.
Αποτελεί μια εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης την οποία χρειάζεται η ΕΕ, ειδικά για τη στήριξη των ΜμΕ, αλλά πρέπει να λειτουργεί σε συγκεκριμένο πλαίσιο και υπό εποπτεία, ενώ οι επενδυτές πρέπει ν προστατεύονται με περισσότερη ενημέρωση για τους κινδύνους. Ειδικά η διασυνοριακή συμμετοχική χρηματοδότηση καθώς και με χώρες εκτός ΕΕ θέτει περισσότερους κινδύνους, αν δεν είναι κατάλληλα ρυθμισμένη.

Την επόμενη εβδομάδα, μεταξύ 12 και 15 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια του Στρασβούργου οι ευρωβουλευτές εκτός από τον πολυετή προϋπολογισμό, θα ψηφίσουν την τελική συμφωνία για τις τηλεπικοινωνίες και μέρος του πακέτου καθαρής ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πολιτικό πεδίο θα συνεχιστεί η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης με την καγκελάριο Μέρκελ και θα εκφωνήσει επίσημη ομιλία ο πρόεδρος της Ν. Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα.

Την προσεχή Κυριακή ο πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι θα παρακολουθήσει στο Παρίσι την τελετή της συμπλήρωσης 100 χρόνων από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης