Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως η συνεδρίαση των κρατών της Ομάδας των 20 (G20) στην Ιαπωνία θα προσφέρει μεγαλύτερη σαφήνεια στους πετρελαιοπαραγωγούς εντός και εκτός του ΟΠΕΚ ενώ εξετάζουν την παράταση της συμφωνίας για τη μείωση της παραγωγής αργού πέραν του Ιουνίου.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας αναμένεται να συζητήσουν την εμπορική τους διαμάχη στη σύνοδο της G20. Η έκβαση της διαμάχης θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για το πετρέλαιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αγορά βρίσκεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα φάση. Από τη μια πλευρά, φαίνεται να είναι ισορροπημένη σε ό,τι αφορά την προσφορά και τη ζήτηση. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τόσες πολλές αβεβαιότητες», δήλωσε ο Νόβακ.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στη σύνοδο της G20 στην Οσάκα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι αναμένει οι πετρελαιοπαραγωγοί να λάβουν μια ισορροπημένη απόφαση για την προσφορά του αργού.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και χώρες εκτός του Οργανισμού, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+ στην οποία ηγετική θέση έχουν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, συνεδριάζουν στη Βιένη την επόμενη εβδομάδα για να αποφασίσουν εάν θα παρατείνουν ή θα προσαρμόσουν τη συμφωνία τους για την παραγωγή. Η συμφωνία, που βρίσκεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, λήγει μετά την 30η Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νόβακ, που αναμένεται να συναντήσει τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ-Φαλίχ στη σύνοδο της G20, δήλωσε ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία συζητούν ακόμα για τη συμφωνία του πετρελαίου. «Περιμένουμε να ληφθούν ισορροπημένες αποφάσεις από τις χώρες του ΟΠΕΚ+, κάτι που θα βοηθούσε να παραμείνει ισορροπημένη η αγορά», δήλωσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που αναμένεται να συναντηθεί με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο περιθώριο της συνόδου της G20, έχει δηλώσει ότι η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ έχει εξισορροπήσει την αγορά πετρελαίου.

Σε συνάντηση των χωρών BRICS, όπως είναι γνωστή η ομάδα που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και την Νότια Αφρική, ο Πούτιν πρότεινε συνομιλίες για μέτρα που θα οδηγούν σε «εναρμόνιση τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και θα περιορίζουν την μεταβλητότητα των τιμών ενέργειας».

Η Κίνα και η Ινδία είναι από τις χώρες με τις μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου στον κόσμο, ενώ η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο εξαγωγέας πετρελαίου μετά τη Σαουδική Αραβία, προμηθεύει με πετρέλαιο και τα δύο αυτά κράτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης