Η Τουρκία ετοιμάζεται να χαλαρώσει τους κανόνες εισαγωγής χρυσού καθώς επιδιώκει να καλύψει τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, ανέφερε το Bloomberg.

Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ένα νέο πλαίσιο που θα επιτρέψει την είσοδο του χρυσού στη χώρα με λίγες ερωτήσεις, δήλωσε το Bloomberg, επικαλούμενο ανθρώπους με γνώση του θέματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση συνεργάζεται με το Borsa Istanbul, το κύριο χρηματιστήριο της χώρας, στις λεπτομέρειες του σχεδίου, οι οποίες θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να φέρουν το χρυσό χωρίς πιστοποίηση από από την London Bullion Market Association (LBMA), τη διεθνή ένωση που ορίζει τα πρότυπα παγκοσμίως για το πολύτιμο μέταλλο, σύμφωνα με το Bloomberg. Η Τουρκία είναι μέλος θυγατρικής του LBMA.

Η Τουρκία χρειάζεται χρυσό για να καλύψει τη ζήτηση λιανεμπόρων που έχει αυξηθεί μετά από τη νομισματική κρίση πέρυσι.

Η Τουρκία επιδιώκει επίσης παίξει όλα χαρτιά της για την ίδρυση ενός περιφερειακού χρηματοπιστωτικού κέντρου στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να ανταγωνιστεί άλλα χρηματιστήρια όπως το Ντουμπάι, επικεντρώνοντας την προσοχή της στην ανταλλαγή χρυσού ως χρηματοοικονομικό προϊόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σχέση της Τουρκίας με το χρυσό αποκαλύφθηκε με “μαύρο” τρόπο όταν ο Τουρκο-ιρανός λαθρέμπορος χρυσού, Ρεζά Ζαράμπ συνελήφθη στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2016, με την κατηγορία της χρήσης συναλλαγών του πολύτιμου μετάλλου για να παρακάμψει τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν.

Ο Ζαράμπ από κατηγορούμενος μετατράπηκε σε μάρτυρα του κράτους σε μια υπόθεση κατά του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, ανώτερου υπαλλήλου της κρατικής τράπεζας της Τουρκίας, Halkbank, η οποία καταδικάστηκε από μια επιτροπή του Μανχάταν τον Ιανουάριο του 2018 για συμμετοχή στο σχέδιο.

Ο Ζαράμπ ισχυρίστηκε ότι συμμετείχαν επίσης ανώτεροι υπάλληλοι τουρκικής κρατικής εξουσίας, συμπεριλαμβανομένων υπουργών, κατηγορώντας έντονα και την κυβέρνηση. Ο Αττίλα βέβαια είναι τώρα επικεφαλής του Borsa Istanbul.

Πηγή: Capital

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης