Η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2019, 14:33
Η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης

    Η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε σήμερα πτωτικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας λόγω των αυξημένων ανησυχιών για το Brexit και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, χωρίς όμως να προσφέρει ενδείξεις ότι εξετάζει τη μείωση των επιτοκίων όπως άλλες κεντρικές τράπεζες.

Μία ημέρα αφού η αμερικανική κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να αναμένει πως θα προχωρήσει σε σταδιακή αύξηση των επιτοκίων -- αν και αυτό τώρα εξαρτάται από την παγκόσμια ανάκαμψη καθώς και από ένα ‘ομαλό’ Brexit.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο 0,75%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters, ενώ δήλωσαν ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να κινηθούν προς οποιαδήποτε από τις δύο κατευθύνσεις ανεξάρτητα από τη μορφή που θα λάβει το Brexit.

Με τον νέο πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να δεσμεύεται να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 31 Οκτωβρίου --ανεξάρτητα από το εάν θα καταφέρει να εξασφαλίσει ή όχι μια μεταβατική συμφωνία-- οι αγορές βλέπουν αυξημένη πιθανότητα για ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι αυτό έχει οδηγήσει σε «σημαντική υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας» --η οποία είναι κοντά σε χαμηλό τριών ετών έναντι ενός καλαθιού άλλων σημαντικών νομισμάτων-- και ότι από τα μέσα Ιουλίου, η αβεβαιότητα μεταξύ των επιχειρήσεων για το Brexit έχει ενταθεί.

Βάσει των προβλέψεων της Τράπεζας της Αγγλίας, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 1,3% για το 2019 και το 2020, από το 1,5% και το 1,6% αντίστοιχα στις τελευταίες προβλέψεις του Μαΐου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας να κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτόν της ευρωζώνης, έναντι του οποίου η Βρετανία συνήθιζε να υπεραποδίδει πριν από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2019, 14:33