Οι βρετανικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σε ένα «άτακτο» Brexit χωρίς να χρειαστεί να περιορίσουν τον δανεισμό τους ή να διασωθούν από τους φορολογουμένους, ανακοίνωσε η Bank of England μετά τη διεξαγωγή των ετήσιων stress tests.

Για πρώτη φορά από το 2014 που άρχισε να «τεστάρει» τις τράπεζες, κανένα από τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα της Βρετανίας δεν θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια, ανακοίνωσε η ΒοΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα stress tests υπολογίζονται κυρίως στη βάση του μεγέθους των κεφαλαίων που διατηρούσαν οι τράπεζες στην αρχή του 2017.

Οι Barclay’s και Royal Bank of Scotland απέτυχαν τη δοκιμασία σε αυτήν τη βάση, αλλά δεν χρειάζεται να αυξήσουν τώρα το κεφάλαιό τους, καθώς το έχουν αυξήσει κατά τη διάρκεια του έτους.

«Η BoE κρίνει ότι το τραπεζικό σύστημα μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει την πραγματική οικονομία, ακόμη και στην απίθανη περίπτωση ενός άτακτου Brexit» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Mark Carney.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα θα έλθουν ως ανακούφιση για τον υπουργό Οικονομικών Philip Hammond, ο οποίος θέλει να πουλήσει τη συμμετοχή του Δημοσίου, ύψους 3 δισ. στερλινών, στη RBS κατά τη διάρκεια του επομένου έτους, για να μειώσει το δημόσιο χρέος.

Οι HSBS, Lloyds, Santander UK, Standard Chartered, Nationwide Building Society, όλες πέρασαν τα τεστ χωρίς επιφυλάξεις.

Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την Ε.Ε. τον Μάρτιο του 2019 και η επιτροπή οικονομικής πολιτικής της ΒοΕ επαναδιατύπωσε ότι μια «έγκαιρη συμφωνία» για μια περίοδο εφαρμογής των μεταβατικών ρυθμίσεων θα μείωνε τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Ωστόσο, ακόμη κι αν η Βρετανία έβγαινε άτακτα από την Ε.Ε., η ΒοΕ δήλωσε πως τα τελευταία stress tests υποδηλώνουν ότι είναι αρκετά ισχυρά για να αντεπεξέλθουν, καθώς δημοσίευσε την εξαμηνιαία έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Απαντώντας στην ανακοίνωση της ΒοΕ, η RBS ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο προς το να γίνει μία τράπεζα ανθεκτική στα stress. Η Barclay’s επεσήμανε ότι δεν χρειάζεται να αντλήσει νέα κεφάλαια.

Η ΒοΕ τόνισε πως οι Βρετανοί βουλευτές και οι βουλευτές της Ε.Ε. χρειάστηκε να εγκρίνουν νέους νόμους για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει καμία διακοπή στις διασυνοριακές συμβάσεις παραγώγων αξίας 36 τρισ. στερλινών και στα 36 εκατ. ασφαλιστήρια συμβόλαια σε Ευρωπαίους και Βρετανούς ασφαλισμένους.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν είναι σαφές εάν το τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε εύκολα να αντιμετωπίσει ένα άτακτο Brexit, εάν συνέβαινε την ίδια στιγμή με μια σοβαρή παγκόσμια ύφεση και περαιτέρω πρόστιμα για οικονομική κακοδιαχείριση στις τράπεζες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης