Τις χειρότερες επιδόσεις από τα τέλη του 2012 κατέγραψε η βρετανική οικονομία, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα εγκαταλείψει τα σχέδια για αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Ειδικότερα, το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών, αφού η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 0,1% στο α’ τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη έφτασε το 0,4%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τελευταία στοιχεία σηματοδοτούν σημαντική υποχώρηση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οπότε και η οικονομία της Βρετανίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4%.

Η στερλίνα “διολισθαίνει” σε χαμηλό 7 εβδομάδων, μετά από τα απογοητευτικά μάκρο, χάνοντας 0,78% έναντι του δολαρίου, φθάνοντας στα 1,38 δολάρια.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αξιωματούχοι της BoE, εν όψει της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί, μετά από το δημοψήφισμα για το Brexit, ασκώντας πτωτικές πιέσεις στη στερλίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης