Η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στο γ΄ τρίμηνο, κυρίως λόγω των φυσικών καταστροφών και της πτώσης των εξαγωγών, σε ένα ανησυχητικό σημάδι ότι ο προστατευτισμός του εμπορίου αρχίζει να έχει επιπτώσεις στην ζήτηση από το εξωτερικό.

Η συρρίκνωση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, έρχεται να ενισχύσει τις ενδείξεις εξασθένισης παγκοσμίως, με την Κίνα και την Ευρώπη να χάνουν το momentum. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν επίσης σήμερα, εμφάνισαν συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας στο γ΄ τρίμηνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η ιαπωνική κυβέρνηση διατηρεί τις εκτιμήσεις της για το ότι η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει ηπίως, αποδίδοντας την ύφεση στους τυφώνες και στο σεισμό που σταμάτησε την παραγωγή των εργοστασίων και περιόρισε την κατανάλωση.

Αλλά ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν πως από μόνοι τους τέτοιοι παράγοντες δεν θα μπορούσαν να εξηγήσουν την ύφεση, επισημαίνοντας την ανησυχητική πτώση των εξαγωγών.

«Το μήνυμα είναι ότι η κινεζική οικονομία εξασθενεί, που σημαίνει ότι οι ιαπωνικές εξαγωγές θα αργήσουν να ανακάμψουν και η ανάπτυξη θα μείνει στάσιμη στο α΄ μισό του επομένου έτους περίπου», αναφέρει αναλυτής της Tokai Tokyo Research Center.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συρρίκνωση (σε ετήσια βάση) της οικονομίας κατά 1,2% στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ήταν μεγαλύτερη από τις μέσες εκτιμήσεις για πτώση 1% και έρχεται μετά από την ισχυρή ανάπτυξη κατά 3% στο προηγούμενο τρίμηνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης