Αύξηση πωλήσεων και σημαντική διεύρυνση της κερδοφορίας τους παρουσίασαν οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2017 όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα ειδικής έκδοσης της ICAP «40 Κορυφαίοι Κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας».

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζοντας αρχικά τις εταιρείες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε κατά 9,8% το 2017/16 και διαμορφώθηκε σε περίπου 125,9 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, αύξηση κατέγραψαν οι πωλήσεις σε οκτώ από τους εννέα ευρύτερους κλάδους του εταιρικού τομέα (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την υψηλότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατέγραψε ο κλάδος της μεταποίησης (16,2%) και ακολούθησε ο κλάδος της γεωργίας και αλιείας (13,9%) και των ξενοδοχείων και εστιατορίων (12,0%). Χαμηλότερο ποσοστό αύξησης εμφάνισε ο κλάδος του εμπορίου (8,3%), της ενέργειας & ύδρευσης (7,3%), των λοιπών υπηρεσιών (7,2%), των μεταφορών & επικοινωνιών (5,1%) και των ορυχείων & λατομείων (3,8%). Αντίθετα, μικρή υποχώρηση του κύκλου εργασιών εμφάνισε μόνο ο κλάδος των κατασκευών (-2,6%).

Όσον αφορά στα συνολικά αποτελέσματα του εταιρικού τομέα (ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας), διαπιστώνονται τα εξής: Παράλληλα με την αύξηση των συνολικών πωλήσεων (κατά 9,8%), διευρύνθηκαν και τα συνολικά μεικτά κέρδη αλλά με χαμηλότερο ρυθμό (6,5%), στοιχείο ενδεικτικό της αύξησης του κόστους πωλήσεων.

Οι δαπάνες διοίκησης και διάθεσης αυξήθηκαν κατά 5,4% ενώ οι χρηματοοικονομικές δαπάνες περιορίστηκαν κατά 3,0%. Οι μεταβολές αυτές συνέβαλαν στην αξιόλογη βελτίωση των συνολικών λειτουργικών αποτελεσμάτων (κατά 16,9%) και τελικά στη σημαντική αύξηση της κερδοφορίας (13,7%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των εταιρειών του δείγματος (64,6%) ήταν κερδοφόρες το 2017, τα δε κέρδη τους υπερίσχυσαν και καθόρισαν και το συνολικό αποτέλεσμα.

Αναφορικά με τους επί μέρους κλάδους του μη χρηματοπιστωτικού εταιρικού τομέα, μόνο ένας ήταν ζημιογόνος το 2017, ενώ οι υπόλοιποι ήταν κερδοφόροι. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα κέρδη είχαν οι κλάδοι της μεταποίησης, του εμπορίου και της ενέργειας & ύδρευσης.

Ζημιογόνος το 2017 ήταν μόνο ο κλάδος των μεταφορών & επικοινωνιών (από κερδοφόρος το 2016). Από την άλλη πλευρά, οι κλάδοι των κατασκευών και των ορυχείων & λατομείων από ζημιογόνοι το 2016 κατέστησαν κερδοφόροι το 2017.

Ειδικότερα, ο τομέας της μεταποίησης αν και εμφάνισε αξιόλογη αύξηση σε επίπεδο κύκλου εργασιών (16,2%) τα μεικτά κέρδη διευρύνθηκαν με αρκετά χαμηλότερο ρυθμό (7,4%), λόγω σημαντικής αύξησης του κόστους πωλήσεων (κατά 18,5%).

Από την άλλη μεριά, η βελτίωση των μεικτών κερδών σε συνδυασμό με τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών (αύξηση κατά 2,5%) και την παράλληλη μείωση των χρηματοοικονομικών δαπανών (κατά 10,7%) οδήγησαν στην εντυπωσιακή αύξηση των λειτουργικών αποτελεσμάτων (30,2%) και κατ’ επέκταση στη διεύρυνση της κερδοφορίας κατά 28,7% το 2017/2016.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης