Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα. Οι επιπτώσεις της πανδημίας θα επαναφέρει τη χώρα σε επίπεδα που θυμίζουν τη μεγάλη κρίση του 2009-2010 πάντα σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τεχνοκρατών του ΔΝΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός ο Οργανισμός εργάζεται με μαθηματικά μοντέλα και αλγόριθμους και ότι στο παρελθόν οι προσεγγίσεις του ΔΝΤ ως προς τα πραγματικά προβλήματα των οικονομιών του χωρών – μελών του δεν ανταποκρίνονταν πάντα στην οικονομική πραγματικότητα. Όσον αφορά την Ελλάδα δε, να υπενθυμίσουμε την περίφημη υπόθεση του «πολλαπλασιαστή».

Παρ όλα αυτά έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να διακρίνει κανείς το πώς θα αντιμετωπίσουν την χώρα οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί οι οποίοι βασίζονται και στις αναλύσεις του ΔΝΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρον το ότι τα ίδια μαθηματικά μοντέλα και αλγόριθμοι, ενώ περιγράφουν μια εξαιρετικά μελανή εικόνα για το 2020 δίνουν μια διαφορετικά εντελώς προσέγγιση για το 2021 όπου το ΔΝΤ υιοθετεί το περίφημο μοντέλο του «ελατηρίου» προβλέποντας εκτίναξη της ανάπτυξης στο 5,1%.

Αβεβαιότητα για τους μακροοικονομικούς κραδασμούς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρουσίαση της έκθεσης έγινε από την επικεφαλής οικονομολόγο Γκίτα Γκοπίνατ, η οποία εξήγησε ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα για τον χρονικό ορίζοντα της πανδημίας αλλά και για τους μακροοικονομικούς κραδασμούς που πρόκειται να προκαλέσει. Όπως διευκρίνισε, το βασικό σενάριο που έχει υιοθετήσει το ΔΝΤ προβλέπει ότι η πανδημία θα εξασθενήσει προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σχετικά με την Ελλάδα, το Ταμείο προβλέπει ότι η χώρα μας θα ακολουθήσει τις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς εκτιμά ότι το 2020 η ύφεση θα αγγίξει το 10%. Παρόλα όμως αυτά, προβλέπει ότι το 2021 θα είναι έτος ανάκαμψης, με την Ελλάδα να αναπτύσσεται κατά 5,1%. Σημειώνεται ότι και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα ακολουθήσουν παρόμοια πορεία, καθώς τα μέσα επίπεδα του ρυθμού της ανάπτυξης θα διαμορφωθούν στο 4,7%. Αναφορικά με την ανεργία, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα ανέλθει στο 22,3% για το τρέχον έτος, ενώ για το 2021 εκτιμά ότι θα κυμανθεί στο 19%. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα αγγίξει μέσα στο 2020 το 6,5% του ΑΕΠ, ενώ το 2021 θα υποχωρήσει στο 3,4%. Επιπλέον, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε αποπληθωρισμό (-0,5%) εντός του 2020. Το επόμενο, όμως, έτος θα παρουσιάσει αύξηση κατά 1% σε μέσα επίπεδα.

Τέλος, το ΔΝΤ παρουσιάζει το 2020 ως ένα δύσκολο έτος για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, υπολογίζοντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 7,5% και πως η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει ύφεση 3%. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 5,2% και πως η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6,5%. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Κίνα, με το Ταμείο να εκτιμά ότι θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 1,2%.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης