Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να υιοθετηθούν οι κινέζοι τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών που χρησιμοποιούν οι Κινέζοι καταναλωτές. Στην Κίνα, το παραδοσιακό πορτοφόλι έχει αντικατασταθεί από ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι στα smartphones.

Είναι σύνηθες να πραγματοποιεί κανείς όλες τις πληρωμές του για τις καθημερινές ανάγκες μέσω των smartphones, χρησιμοποιώντας έναν από τους δύο κύριους παρόχους ηλεκτρονικών πληρωμών: το WeChat Pay ή τo Alipay. Το WeChat Pay είναι εφαρμογή της WeChat, που ανήκει στην Tescent και η Alipay είναι θυγατρική εταιρεία της Alibaba.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι μόνο η ευκολία χρήσης.
Αυτοί οι δύο γίγαντες της τεχνολογίας έχουν την εμβέλεια και την πελατειακή βάση για να ωθήσουν τα συστήματα πληρωμών τους πέρα από την αρχική αποστολή τους, δηλαδή το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Τα καταστήματα που πωλούν νουντλς θα δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές, ακόμη και οι μουσικοί του δρόμου έχουν κωδικούς QR. Είτε πληρώνει κανείς τον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας, είτε επισκέπτεται γιατρό, το κινητό του τηλέφωνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή.

Η Κίνα σήμερα είναι η πιο “απαλλαγμένη” από μετρητά από όλες τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες του κόσμου – και αυτή η τάση θα συνεχιστεί. Ήδη, οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Σύμφωνα με έρευνα της Ipsos και της Tencent, το 14% των Κινέζων δεν κρατούν μετρητά, ενώ το 26% έχει στο πορτοφόλι του καθημερινά λιγότερα από $16.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, οι πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων εκτοξεύθηκαν το 2016 στα 5,5 τρισ. δολάρια στην Κίνα. Ήταν σχεδόν 50πλάσιες σε σχέση με τα 112 δισ. δολάρια που ξόδεψαν για τον ίδιο σκοπό οι Αμερικανοί, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας iResearch.

Η εξάρτηση από τις ηλεκτρονικές πληρωμές σημαίνει ότι ένας Κινέζος τουρίστας έχει τώρα έναν μηχανισμό άμεσης πληρωμής και υποστηρικτικής υποδομής που λειτουργεί, ανεξάρτητα από τη χώρα ή το νόμισμα. Οι Κινέζοι καταναλωτές έχουν ξεπεράσει τις πιστωτικές κάρτες και έχουν ένα ταχύτερο, ευκολότερο εργαλείο: τα smartphones τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης