Οικονομικός εναγκαλισμός Τουρκίας-Ρουμανίας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019, 15:54
Οικονομικός εναγκαλισμός Τουρκίας-Ρουμανίας

Πρωτόκολλο συνεργασίας για την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών σε τομείς όπως οι κατασκευές, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η τεχνολογία, η γεωργία, η ασφάλεια τροφίμων και ο πολιτισμός, υπεγράφη έπειτα από την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της Κοινής Επιτροπής Ρουμανίας - Τουρκίας για θέματα οικονομίας και εμπορίου(JETCO), οι εργασίες της οποίας έγιναν στην Κωνσταντινούπολη.

Ο υπουργός Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου της Ρουμανίας Στέφαν Ράντου Οπρέα, παρέστη στη συνεδρίαση της JETCO και είχε συνάντηση με την υπουργό Εμπορίου της Τουρκίας, Ρουχσάρ Πεκτζάν. Στο επίκεντρο της συνάντησής τους βρέθηκαν θέματα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας και των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στις δύο χώρες, τονίζεται σε ανακοίνωση του ρουμανικού υπουργείου.

Ο Ρουμάνος υπουργός παρουσίασε τους άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, ενθάρρυνσης και διευκόλυνσης της ανταγωνιστικότητας, στήριξης της επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης νέων επενδύσεων.

Η απόφαση για τη σύσταση της JETCO ελήφθη τον Οκτώβριο του 2018, στη διάρκεια της επίσκεψης της πρωθυπουργού Βιόριτσα Νταντσίλα στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η αξία του διμερούς εμπορίου, στις 31 Δεκεμβρίου 2018, ανήλθε σε 5,558 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 9,23% έναντι του 2017. Το 2018, η Τουρκία ήταν ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ρουμανίας στο εξαγωγικό της πεδίο (στην κατηγορία των χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) με μερίδιο 12,6% επί του συνόλου των ρουμανικών εξαγωγών. Επίσης, η Τουρκία ήταν ο δεύτερος εταίρος στο πεδίο των ρουμανικών εισαγωγών, με μερίδιο 17,7%.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019, 16:01