Ίμπιζα… όπως Μύκονος: Ενοίκια-φωτιά στις Βαλεαρίδες

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019, 09:55
Ίμπιζα… όπως Μύκονος: Ενοίκια-φωτιά στις Βαλεαρίδες

Ήλιος, θάλασσα, πανέμορφες παραλίες. Για πολλούς το να ζουν και να εργάζονται στις Βαλεαρίδες Νήσους είναι όνειρο. Με τις τιμές των ενοικίων όμως να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, για πολλούς επίδοξους εργαζομένους του δημοφιλούς τουριστικού προορισμού η αναζήτηση στέγης εξελίσσεται σε πραγματικό εφιάλτη. «Οι τιμές των ενοικίων χτύπησαν κόκκινο» επισημαίνει η Ναταλία Μπουένο, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών στις Βαλεαρίδες Νήσους.

Οι τιμές για ένα διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο στην πρωτεύουσα Πάλμα της Μαγιόρκα ή σε παραθαλάσσιες περιοχές ξεκινούν πλέον -στην καλύτερη περίπτωση- από 800 ευρώ συν τα πρόσθετα κόστη (θέρμανση, κοινόχρηστα κ.ά.). Οι απασχολούμενοι στον τουρισμό εποχικοί υπάλληλοι που έχουν συνήθως χαμηλές απολαβές δεν μπορούν φυσικά να πληρώσουν τόσο ακριβά ενοίκια. «Είτε δεν βγάζουν αρκετά= είτε έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, το οποίο δεν αρέσει στους ιδιοκτήτες» εξηγεί η Μπουένο.

Κρεβάτι σε δίκλινο για 500 ευρώ

Τις διαστάσεις που παίρνει το πρόβλημα των ακριβών ενοικίων μπορεί να παρατηρήσει κάποιος στη γειτονική Ίμπιζα, όπου το πρόβλημα είναι πολύ πιο παλιό απ' ό,τι στη Μαγιόρκα. Σε ιστοσελίδες με αγγελίες, όπως τη milanuncios, υπάρχουν προσφορές για ενοικιαζόμενα «κρεβάτια» σε δίκλινα δωμάτια έναντι 400-500 ευρώ τον μήνα. Όποιος θέλει αποκλειστικά δικό του δωμάτιο καλείται να βάλει ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Όσο για τα διαμερίσματα, οι τιμές δεν γνωρίζουν πλέον όρια.

Η περίπτωση που διηγείται ο Χουάν, αστυνομικός στην Ίμπιζα, είναι χαρακτηριστική: «Είχε έρθει μια συνάδελφος με μετάθεση από τη Βαλένθια. Πλήρωνε εδώ 900 ευρώ τον μήνα για ένα μίνι δωμάτιο, ενώ μέχρι το τμήμα χρειαζόταν μία ώρα με το αυτοκίνητο». Με τα μισά λεφτά νοίκιασε στην ιδιαίτερη πατρίδα της ολόκληρο σπίτι με πισίνα. «Μπορείτε να φανταστείτε τι διάλεξε τελικά».

Όσοι δεν έχουν κάποιο υψηλόβαθμο, καλοπληρωμένο πόστο δεν μπορούν φυσικά να πληρώσουν τέτοιες τιμές. Το 2017 περισσότεροι από το 60% των κατοίκων στις Βαλεαρίδες Νήσους είχαν εισόδημα μικρότερο των 21.000 ευρώ καθαρά ετησίως, ενώ το 1/3 μάλιστα κάτω από 12.000 ευρώ, όπως προκύπτει από στοιχεία του ισπανικού Υπουργείου Οικονομικών.

Mε πληροφορίες από DW

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019, 09:57