Σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία δείχνει σημάδια έντονης επιβράδυνσης, η κυβέρνηση της Ινδίας εξήγγειλε φοροελαφρύνσεις της τάξης των 20 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση, χαμηλώνοντας τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα στην Ασία.

Οι ινδικές εταιρείες θα πληρώνουν φόρο 22% επί των κερδών τους από την 1η Απριλίου του 2019, έναντι 30% μέχρι σήμερα,  όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών Nirmala Sitharaman την Παρασκευή. Ο πραγματικός συντελεστής, μαζί με όλες τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις, θα φτάνει το 25,2% και θα αφορά εταιρείες οι οποίες δεν έχουν κάνει χρήση ευεργετικών εξαιρέσεων ή ειδικών κινήτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης S&P BSE Sensex του ινδικού χρηματιστηρίου στην Μουμπάι σημείωσε άνοδο 5,3%, την μεγαλύτερη από τον Μάιο του 2009, ενώ και το ινδικό νόμισμα (ρουπία) σημείωσε ράλι μετά τις ανακοινώσεις.

Οι αποδόσεις των ινδικών κρατικών ομολόγων ωστόσο εκτινάχθηκαν, καθώς στο προσκήνιο ήρθαν φόβοι για χειροτέρευση της δημοσιονομικής κατάστασης, λόγω μειωμένων εσόδων.

Όσο για τις νέες εταιρείες οι οποίες θα ιδρυθούν από την 1η Οκτωβρίου και μετά, ο φόρος θα πέσει ακόμη χαμηλότερα, στο 15% (μαζί με τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις στο 17,01%), συμπλήρωσε η Sitharaman. Τα επίπεδα αυτά είναι ανάλογα εκείνων της Σιγκαπούρης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ινδία ακολουθεί την Ινδονησία σε ένα μπαράζ μειώσεων φορολογικών συντελεστών, καθώς οι ασιατικές οικονομίες ανταγωνίζονται η μία την άλλη προκειμένου να προσελκύσουν επιχειρήσεις που ψάχνουν εναλλακτικές, μετά το ξέσπασμα της εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Η απώλεια 1,45 τρισ. ρουπιών (20,5 δισ. δολ.) από τα κρατικά ταμεία για το τρέχον έτος από τις φοροαπαλλαγές κάνουν ακόμη πιο φιλόδοξο τον στόχο της Sitharaman να μειώσει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο 3,3% του ΑΕΠ,  παρά την παροχή 24 δισ. δολαρίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης