«Είναι νωρίς για νέα ανταλλαγή ομολόγων» λένε στο ΥΠΟΙΚ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017, 12:13
«Είναι νωρίς για νέα ανταλλαγή ομολόγων» λένε στο ΥΠΟΙΚ
Η ανταλλαγή ομολόγων που είχε εκδώσει στο παρελθόν το ελληνικό Δημόσιο με νέα ομόλογα περιλαμβάνεται στους στόχους του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά αυτήν την ώρα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Είναι μία κίνηση στην οποία θα πρέπει να προχωρήσει το Υπ. Οικονομικών μέχρι το τέλος του προγράμματος προκειμένου να βελτιώσει την καμπύλη ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου και να ομαλοποιήσει τις πληρωμές χρέους για τα επόμενα χρόνια.

Αυτή είναι η στρατηγική την οποία ακολουθεί το ΥΠΟΙΚ, όπως την περιγράφουν αρμόδιες πηγές, με αφορμή το δημοσίευμα του Reuters ότι εξετάζεται η ανταλλαγή ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI με νέα ομόλογα.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα ανέφερε ότι εξετάζεται η ανταλλαγή 20 ομολόγων που είχαν εκδοθεί το 2012 με πέντε νέα. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, το Swap των ομολόγων είναι μία από τις προτάσεις που βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και πολύ καιρό, αλλά, όπως επισημαίνουν, πρόκειται για μία άσκηση η λύση της οποίας εξαρτάται από το διεθνές περιβάλλον κι άλλους κρίσιμους παράγοντες.

Τα ίδια στελέχη σημείωναν ότι πρόκειται για μία σύνθετη διαδικασία με πολλές παραμέτρους και άφηναν να εννοηθεί ότι η λήψη των σχετικών αποφάσεων δεν είναι ένα θέμα του παρόντος.

Υπενθυμίζεται ότι το 2012 στο πλαίσιο του PSI το ελληνικό Δημόσιο είχε εκδώσει νέους τίτλους προς τους ιδιώτες που συμμετείχαν σ΄ αυτό ανταλλάσσοντάς τους με τα ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους περίπου στο 50% της ονομαστικής αξίας τους.

Σ' αυτούς τους νέους τίτλους αφορούν οι προτάσεις για swap.

Όταν θα ληφθούν οι αποφάσεις για την κίνηση αυτή, τότε θα οριστικοποιηθεί ο τρόπος της ανταλλαγής, το αν θα γίνεται με 4, 5 ή 6 νέες εκδόσεις, όπως και τα υπόλοιπα στοιχεία της, σημειώνουν χαρακτηριστικά τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017, 12:41