O εγχώριος κλάδος της παραγωγής και του χονδρικού εμπορίου αλκοολούχων ποτών αναλύεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat AE. «Πρόκειται για ένα κλάδο που συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας, προσφέροντας εισόδημα σε χιλιάδες άτομα.

Επίσης, επιδεικνύει σημαντική εξωστρέφεια, καθώς μεγάλο ποσοστό των εγχώριων παραγόμενων αλκοολούχων ποτών εξάγονται σε χώρες του εξωτερικού» επισημαίνει η Μαρία Θεοδοσοπούλου, Sectorial Studies Consultant.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την μελέτη, την τελευταία δεκαετία, ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών έχει δεχθεί υψηλή φορολόγηση, τόσο μέσω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), όσο και μέσω του συντελεστή ΦΠΑ.

Πιο αναλυτικά, τα αλκοολούχα ποτά υπέστησαν τέσσερις αυξήσεις στο διάστημα 2009-2010, με αποτέλεσμα ο ΕΦΚ να υπερδιπλασιαστεί. Επίσης, ο συντελεστής ΦΠΑ από το 2010 αυξήθηκε από το 19% στο 24%, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.

Η κλιμάκωση της φορολογίας, σύμφωνα με την μελέτη, πέρα από τη μείωση της κατανάλωσης προκάλεσε και κίνητρο για φοροδιαφυγή. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε έξαρση του λαθρεμπορίου και των διασυνοριακών εισαγωγών από όμορες χώρες, με αρκετά χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητο να περιοριστεί η φορολογία, ώστε να ενισχυθεί η κατανάλωση των νόμιμων προϊόντων, να τονωθούν τα δημόσια έσοδα και να βελτιωθούν οι προοπτικές βιωσιμότητας των παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων.

Αναμφίβολα, με τη μείωση της φορολογίας θα επιτευχθεί και ο περιορισμός του λαθρεμπορίου, καθώς ο εγχώριος ΕΦΚ δε θα έχει τόση μεγάλη διαφορά από τους αντίστοιχους φόρους των γειτονικών χωρών.

Στη μελέτη της IBHS υπάρχει ξεχωριστή χρηματοοικονομική ανάλυση τόσο για τις παραγωγικές, όσο και για τις χονδρεμπορικές εταιρείες του κλάδου. Συγκεκριμένα, αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 30 παραγωγικών επιχειρήσεων.

Όπως προκύπτει από τα βασικά συμπεράσματα, ο κύκλος εργασιών το 2017 αυξήθηκε κατά 3,4% στα 120,27 εκατ. ευρώ, από 116,26 εκατ. ευρώ το 2016. Τα ΚΠΤΦΑ μειώθηκαν κατά 6,6%, στα 20 εκατ. ευρώ από 21,42 εκατ. ευρώ και τα ΚΠΦ σημείωσαν κάμψη κατά 1,5% στα 15,94 εκατ. ευρώ, έναντι 16,18 εκατ. ευρώ το 2016. Τα περιθώρια EBITDA και EBT αυξήθηκαν σε 10,1% και 6% αντίστοιχα.

Στη μελέτη αναλύονται και οι οικονομικές καταστάσεις 60 εταιρειών χονδρικού εμπορίου. Από τα βασικά συμπεράσματα προκύπτει ότι ο κύκλος εργασιών το 2017 αυξήθηκε κατά 9%, αγγίζοντας τα 618,49 εκατ. ευρώ από 567,5 εκατ. ευρώ το 2016.

Τα ΚΠΤΦΑ μειώθηκαν κατά 11,2% στα 29,2 εκατ. ευρώ από 32,9 εκατ. ευρώ και τα ΚΠΦ σημείωσαν πτώση κατά 11,8% στα 20 εκατ. ευρώ από 22,67 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, τα περιθώρια EBITDA και EBT υποχώρησαν σε 4,1% και 3% αντίστοιχα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης